Jen Carney
Paul Van Aelst
fictie
  • 305 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

24 november 2023 Zus en zo
Jen Carney is de Engelse auteur en illustrator die een passie heeft voor het schrijven van kinderboeken. Ze woont met haar vrouw en drie kinderen in Lancashire (Verenigd Koninkrijk).
In 2021 ontdekte Jen Carney het toevallige dagboek van B.I.G. Dit zijn de initialen van het hoofdpersonage: Belinda Idema Groen of Billie zoals ze veel liever genoemd wordt.
Zus en Zo is reeds het derde deel in deze reeks van het toevallige dagboek. Het werk werd door de Kinderjury verkozen tot “het beste boek, gekozen door kinderen” voor 2024. Ik ben dan ook voor deze recensie afgegaan op een ervaringsdeskundige: de ijverige lezeres Inthe (10 jaar). Dat is ook de leeftijd die de auteur voor ogen heeft voor haar lezeressen.
Dit deel neemt ons verder mee in het leven van Billie. Een meisje dat door het leven moet met drie ongelukkige initialen – B.I.G. – en twee moeders. Met dit dagboek geeft ze een kijkje op haar omgeving. En dat valt niet altijd mee. In Zus en Zo heeft ze net een zusje, Heleen, gekregen. Dat maakt haar leven er niet gemakkelijker op. Ineens zijn er veel nieuwe regels en waarom mag ze bijvoorbeeld haar babyzusje niet mee naar school nemen om te laten zien? Intussen kijkt ze ook uit naar de première van de schoolmusical.
Het boek is op maat van onze tijd geschreven en heeft heel wat aandacht voor moderne samenlevingsverschijnselen. In jeugdboeken komt meestal het klassieke gezin nog aan bod. Het is verfrissend om hier een hoofdpersonage mee te maken dat geadopteerd is, twee moeders heeft en dat dan ook nog normaal vindt. Het is duidelijk dat niet de kinderen, maar de ouderen daar problemen rond maken.
Zus en Zo leest vlot weg. Het is een grappig verhaal en op elke pagina staat er wel een tekening. Dit zorgt voor afwisseling zodat het boek nooit gaat vervelen. De vele afbeeldingen, lijstjes, tekstballonnen en vragen zorgen ervoor dat ook kinderen die niet graag een doorlopende tekst lezen, geboeid blijven. Ook de bladspiegel zorgt voor afwisselende overgangen. Het verhaal blijft grappig, is dikwijls zeer herkenbaar en is vooral chaotisch – net als het hoofdpersonage trouwens.
Meer kunstzinnige kinderen zullen misschien liever verder uitgewerkte, kleurrijke illustraties zien. Niets verhindert hen de zwart-wit tekeningen in te kleuren en zo hun boek echt persoonlijk te maken.

Dit boek is een heerlijke aanrader door zijn fijne kijk op de diversiteit, de grappige inhoud en de vlotte presentatie.

Paul Van Aelst
Jen Carney
Paul Van Aelst
fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies