Boekrecensies - 390 resultaten
Richard Wagner. De man die opera voor het volk maakte
/ /
Richard Wagner! Dát klinkt. Zoals de man het zelf ook wilde. Opera met een grootse O. Maar meteen zet de ondertitel je dan aan het denken: Opera voor het volk? Want roept Wagner niet vooral beelden op van elitaire bombast, geniale megalomanie, mythisch heldendom en - voor de filosoof in ons - de wrevel van Friedrich Nietzsche? Maar ook - en minder fraai - van antisemitisme, Duits ultranationalisme en Wagner-de-lievelingscomponist-van-Adolf-Hitler?
19 januari 2021
De XX- economie. Waarom vrouwen meer macht moeten krijgen
/ /
Het idee waar het in dit boek over gaat, is een van die hoogst belangrijke ideeën die iemand “opmerkte”. Zo´n idee dat dan ergens door iemand omschreven en geduid wordt, door steeds meer mensen” herkend” wordt, en daarna crescendo groeit. Tot er daden op volgen. Denk maar aan de Verlichting, het idee van democratie, de rechten van de mens, het belang van arbeid en arbeider, ecologie en – in verband daarmee - de ramp waarop we afstevenen.
21 januari 2021
Als ze het over Marokkanen hebben
/ /
Arnon Grunberg is een Nederlandse schrijver, geboren in Amsterdam in 1971 die in 1994 is doorgebroken en sindsdien een vaste plaats verworven heeft in het literaire landschap.
20 januari 2021
ABC van het klimaat
/ /
‘Het ABC voor het klimaat’ is een invitation à la danse voor toekomstige actievoerders, maar ook voor leerkrachten die het boek als een studie-onderwerp willen gebruiken waardoor zij ook hun steentje kunnen bijdragen, zoals de Greta Thunbergs, Anuna De Wevers, Kyra Gantois en Adélaïde Charliers dat al deden - samen met vele grootouders en ouders - om de hoofden van vele mensen op deze kantelende planeet opnieuw met hoop en strijdlust te vullen. De familie Van Dienderen heeft alvast het voortouw genomen. Proficiat Hugo, Ilse, Amber en Muse.
18 januari 2021
Superieur. De terugkeer van de rassentheorie
/ /
Als er nu één fenomeen is dat in aanmerking komt voor de dooddoener ‘terug van nooit weggeweest’, is het wel de rassentheorie. Maar er is méér aan de hand. Zo is er al het verschil tussen, wat ik zou willen noemen, een “volks racisme” en een” intellectueel/wetenschappelijk racisme”. Het eerste soort racisme kennen we van de ranzige commentaren op de sociale media, gretig opgepikt en misbruikt door de politiek.
14 januari 2021
Herdenken herdacht, een essay om te vergeten
/ /
Dit essay, ´Herdenken herdacht, een essay om te vergeten´ van de Nederlandse schrijfster en filosofe Simone van Saarloos werd uitgegeven in de reeks ‘Nieuw Licht’ van uitgeverij Prometheus. In ‘Nieuw Licht’ stellen redacteurs Frank Meester en Coen Simon telkens een vraag aan een denker. Dit keer is de vraag: “Hoe kunnen we vandaag herdenken?”
14 januari 2021
Witte gevoeligheid
/ /
De volledige titel luidt ‘Witte gevoeligheid. Waarom het voor witte mensen zo moeilijk is om het over racisme te hebben’. De auteur is de Amerikaanse Robin DiAngelo die meer dan twintig jaar als diversiteitstrainer werkte en momenteel werkt aan de University of Washington.
13 januari 2021
Werk
/ /
In zijn inleiding vertrekt de auteur van de bevinding dat werk voor de mens erg belangrijk is. Het bepaalt wie we zijn en het bepaalt onze vooruitzichten. Het dicteert waar en met wie we het grootste deel van onze tijd doorbrengen, geeft ons een gevoel van eigenwaarde, vormt een groot deel van onze normen en waarden en stuurt onze politieke gezindheid.
13 januari 2021
Overpeinzingen
/ /
Het zal kiezen worden. Veel schrijvers zullen tijdens het voorbije speciale jaar hun pen in inkt van het “merk“ Corona gedoopt hebben. Zadie Smith, schrijfster en winnares van literaire prijzen, was er al heel snel bij om dat te doen.
12 januari 2021
Seneca. Woede en clementie
/ /
Lucius Annaeus Seneca is een van die filosofen waarbij je tijdloze boodschappen kan vinden. Ook in dit boek zijn die overvloedig te vinden. En ze zullen tijdloos én bruikbaar blijven omdat uit deze uitgave weer eens blijkt dat menselijk gedrag universeel is en van alle tijden.
11 januari 2021
Mijn Leven als mushamuka. Schetsen van Rwanda, Burundi en Congo
/ /
We kennen Kris Berwouts waarschijnlijk vooral van ´Congo’s gewapende vrede´, zijn vorige boek, waarin hij schrijft als kenner van de politieke situatie, het historisch verleden, de Afrikaanse manier van denken en de eigen reflexen in (vooral) centraal-Afrikaanse landen zoals Rwanda, Burundi en Congo.
7 januari 2021