Catherine Wilson
Karel Van Dinter
Non-fictie
  • 1229 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

1 juli 2022 Hoe word je epicurist?
EEN HUMANIST, DUS… Ook ietwat verdwaald of ontspoord in uw zoektocht naar het “Goede Leven?” Of nood aan een rustgevende gids met een helend oog voor overvolle ‘bucketlists’ en ‘to do’s’? Dan is er Catherine Wilson voor u… In “Hoe word je epicurist?” herinnert zij ons aan de oud-Griekse filosofie van Epicurus en past ze diens beproefde kunst om van het leven te genieten een actueel jasje aan...
Met drie podcasts. Karel Van Dinter in gesprek met Johan Braeckman over Epicurus, epicurisme en het goede leven.
Epicurus, dus? Jazeker… Want ondanks vileine vergetelheid, een prominente plek in de hel van Dante en andere onterechte miskenningen, - maar gelukkig gered door Lucretius’ De Rerum Natura en de boekenjacht van Poggio Bracciolini -, vandaag een inspirerende mentor bij vertwijfeling over sterfelijkheid, gelukzaligheid en genot. Echter ook bij pijn, angst of verdriet... Verder een redelijk, zingevende en vooral evenwichtige gesprekspartner wanneer het gaat over problematieken richting onvervulde en andere verlangens, losbandigheid versus (extreme) soberheid, domme hebberigheid en macht.
Zeker voor elk wat wils, dus. En redenen genoeg om Epicurus ter hand te nemen en terug onder de aandacht te brengen. Ook al omdat zijn bewaarde Brief aan Menoikeus - al is die andere titel Over het Geluk ambitieuzer - nog steeds fris en gewoontjes leest: boordevol lessen in levenskunst voor momenten van tristesse en uitzichtloosheid. Een gesprek met Epicurus loont…
Voor Catherine Wilson verder ook omwille van de wijze gids die Epicurus kan zijn bij kwesties zoals geld, liefde en rechtvaardigheid... Moet kunnen? Zéker vandaag, vindt zij. Want in deze rusteloze wereld van kapitalisme, groeicurves – ‘hoger! verder! sneller!’ & ‘meer! meer! meer!’- en ons ecologisch plundergedrag is er meer dan ooit nood aan redelijkheid, waarheid en matiging. Én meer humanisme…

Niks menselijks was Epicurus immers vreemd…

Karel Van Dinter


Dit boek werd eveneens gerecenseerd door Paul Van Aelst: https://humanistischverbond.be/kritisch-lezen/633/hoe-word-je-epicurist/ 
Karel Van Dinter sprak met Johan Braeckman over Epicurus, het epicurisme en het goede leven in 3 podcasts.

Johan Braeckman noemt zich graag een epicurist. Dat komt goed uit, want meteen een passend alibi voor een gesprek over het epicurisme. Vol filosofische reflectie, redelijkheid, waarheid en ethiek. En , ja, ook religiositeit en humanisme…

In een eerste podcast verduidelijkt Johan Braeckman de leer van Epicurus: atomisme, materialisme,  sterfelijkheid van de ziel, de illusie van de dood.
00:00 / 00:00

In een tweede podcast gaat Johan Braeckman in op Hoe word je epicurist van Catherine Wilson.
00:00 / 00:00

In de derde podcast verbindt Johan Braeckman de leer van Epicurus met het hedendaagse humanisme en de maakbaarheid van geluk.
00:00 / 00:00

Meer lezen?
De zwenking, Stephen Greenblatt, De Bezige Bij 2012, ISBN 978 90 234 6543 0
De rerum natura, Titus Lucretius Carius, Historische Uitgeverij 2008, ISBN 978 6554 424 7
Van Plato tot Pinxten, Karel Van Dinter, VUBpress 2018, ISBN 978 90 5718 711 7 (p. 277 – 294 ‘In de tuin van de filosoof’)
Meedenken over humanisme en epicurisme mag. Reageren kan ook: Kwintessens, Humanistisch Verbond.
Catherine Wilson
Karel Van Dinter
Non-fictie
Moraalfilosoof
_Karel Van Dinter Moraalfilosoof
Meer van Karel Van Dinter

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies