Niña Weijers
Paul Van Aelst
fictie
  • 160 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

6 februari 2024 Cassandra
Niña Weijers is een Nederlandse schrijfster, geboren in Nijmegen in 1987. Ze studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. In 2010 won zij de Juryprijs van de schrijfwedstrijd voor jong talent Write Now. Haar debuutroman “De consequenties” won de Opzij Literatuurprijs en de Anton Wachterprijs en is bekroond met de Prijs van de Lezersjury van de Gouden Boekenuil 2015.
Ze heeft een online column op de website van de Groene Amsterdammer en schrijft recensies. Niña Weijers heeft een relatie met Arnon Grunberg met wie ze sinds 2021 een zoon heeft. Weijers was in 2014 de eerste schrijfster die als writer in residence twee maanden werkte in de Jan Van Eyck Academie in Maastricht. Van 2015 tot 2020 bewoonde ze de zolder van het Witsenhuis wat resulteerde in de roman Kamers Antikamers.
In 2020 verhuisde Weijers van Amsterdam naar Almere, 15 kilometer verder. Ze is door de gemeente gevraagd om gastschrijfster te worden, wat betekent dat ze zich een half jaar lang door de stad laat inspireren. Het is een project van de gemeente om literatuur dichter bij Almere en haar bewoners te brengen.
In Almere vertelde haar huisbaas over het meisje in de Noorderplassen. Het verhaal laat haar niet meer los en Weijers dook in de onopgeloste zaak van de zeventienjarige Cassandra van Schaijk. Haar lichaam werd op 14 april 2007 gevonden in de Almeerse Noorderplassen. Ze was drie weken daarvoor verdwenen na een hardcore feestje. De politie tastte in het duister.
Weijers schrijft in het boek Cassandra over haar zoektocht naar een mogelijke ontknoping van de zaak. Ze duikt in Cassandra’s dood, maar meer nog in haar leven en dat van haar nabestaanden. Ze eigent zich andermans verhalen toe. Tegelijkertijd dringt de problematische aard van de onderneming tot haar door. Hoe vertel je een verhaal over een verdwijning, misschien een moord, zonder te vervallen in banale sensatiezucht? Het was een delicaat onderwerp en iedereen die ze sprak was op een eigen manier kwetsbaar. Weijers kreeg de medewerking van de politie die hoopt dat het boek toch tot een resultaat kan leiden.
De medewerking van Cassandra’s vader en broer gaven haar de impuls om verder te doen. Grote afwezige in het boek is de moeder die terug naar haar geboorteland Canada verhuisde.
Ariana, een vriendin van Cassandra lijkt aan het einde van het boek toch tot de ontknoping te voeren. Via haar belandt Weijers op de bedenkelijke rechtse internetforums van anonieme gebruikers die wild speculeren over Cassandra’s verdwijning. Uiteindelijk is het een wending die het verhaal nog verder uit elkaar doet vallen.
Met Cassandra schrijft Weijers een boek over het opschrijven van een verhaal dat ze zelf ontwikkelt. Hoewel ze wordt overgeleverd aan de getuigenissen van de betrokkenen is zij het die de conclusies trekt. In zoverre is het een fascinerend boek omdat het mysterie heel de tijd aanwezig is: hoe kon “een gewone, leuke meid”, dixit de vader, spoorloos verdwijnen.
Een belangrijk gegeven voor Weijers is de geboorte van haar kind. Het krijgt in het boek de nodige aandacht en zal ook invloed hebben op haar houding ten overstaan van Ariana. Aan het einde van het boek last Weijers nog een stuk in over de oud-Griekse tragedieschrijvers naar aanleiding van de naam Cassandra.
Bijzonder aan deze uitgave van het boek Cassandra is het voorblad. Hier staan de negen letters gedrukt als elk een rafelige hoop draadjes. Het kluwen wordt elke letter verder ontwart tot er aan de laatste “A” toch nog één draadje overblijft. Is dit een vingerwijzing naar de draad van Ariadne? Helaas leidt dit laatste eindje touw niet tot de oplossing.

Paul Van Aelst
Niña Weijers
Paul Van Aelst
fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies