Eva Van der Linden
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 461 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

8 november 2023 Waarom Greet zoveel vergeet
Het doel van het boek is dementie bespreekbaar maken voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Kinderen hebben het moeilijk met volwassenen die nog minder schijnen te snappen van de werkelijkheid dan zijzelf. Ze kunnen helemaal niet meer volgen als die vriendelijke volwassene zich langzaamaan anders begint te gedragen.
Eva Van der Linden schreef eerder boeken over autisme en het syndroom van Gilles de la Tourette en ook dit boek munt uit in laagdrempeligheid. Het verhaal van Greet en haar buurjongetje Toon is fictie, maar het verschaft ruimte voor meer uitleg, voor het plaatsen van vragen en antwoorden. Er zijn lege ruimtes waar het kind zelf iets kan invullen. Omdat het boek evengoed geschikt is als voorleesboek, kan de volwassene opschrijven wat het kind eventueel nog niet kan.
Het is in elk geval goed dat dementie benoemd wordt, want ouderen leven langer en dus is de kans groot dat de kleinkinderen met de ziekte in contact komen. De symptomen worden een voor een geïntroduceerd. Zo is veel vergeten het eerste waaraan Toon merkt dat er iets mis is met Greet. Op de blz. ernaast staat "Voor de ouders (en voor kinderen die graag meer willen weten)". Daar lezen we dat iedereen al eens iets vergeet, maar dat het pas onrustwekkend wordt als binnen hetzelfde gesprek dezelfde vragen gesteld worden.
In het volgende hoofdstuk leren we dan weer dat vergeten niet altijd het hoofdsymptoom is: er staat een hele lijst waaronder "problemen met het herkennen van voorwerpen" en ook "veranderingen in karakter".
We leren hoe een kind en een volwassene het best reageren op een persoon met de symptomen. De raadgevingen komen van twee experten: Jurn Verschraegen van het Expertisecentrum Vlaanderen en van Josine van der Poel, Alzheimer Nederland. Bij hen heeft Van der Linden bij het uitwerken van dit boek informatie gevraagd, zoals ze vermeldt in de inleiding.
Afsluitend wordt een hoofdstuk gewijd aan de vraag: iemand die ik ken heeft dementie... wat nu? Het laatste hoofdstuk gaat over de gevoelens die je hebt bij de verwarrende confrontatie met dementie.
Het lijkt me alleszins een uitstekend boek voor jong en oud die met dementie in contact komen. Ook heel belangrijk: de auteur slaagt erin haar tekst een positieve draai te geven, wat heel belangrijk is voor een kind, maar ook voor een volwassene, of die nu iemand kent die dementie heeft, of het proces bij zichzelf voelt beginnen! Stevige, harde kaft en leuke, kleurige tekeningen.

Gerda Sterk
Eva Van der Linden
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies