Patricia Highsmith
Gerda Sterk
fictie
  • 313 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

15 oktober 2023 Bloemen voor Louisa en andere vroege verhalen
Patricia Highsmith is absoluut geen onbekende. De verhalen die ze op jonge leeftijd schreef kennen we niet en ze zijn een verrassing.
Highsmith heeft bekendheid verworven met haar literaire detectiveboeken, maar het verhaal Sleutelbloemen zijn Roze schreef ze toen ze vijftien jaar was! Daarin lezen we hoe een vrouw er genoegen in schept haar man uit zijn lood te slaan en ze dat zeker niet voor het eerst doet.
De andere verhalen worden dikwijls bevolkt door eenzame zielen die in hun eigen wonderlijke wereld wonen, die tegelijk heel alledaags aandoet. Highsmith schreef deze verhalen voor ze 30 jaar was. Ze kon putten uit ervaring, want ze had geen alledaagse jeugd achter de rug. Haar moeder had haar verlaten, ze haatte haar stiefvader en op school was ze een buitenstaander. Het eerste verhaal is De wereldkampioen stuiteren. Daarin beschrijft ze hoe de gevoelens van onwennigheid en onzekerheid van een jong kind uitgroeien tot angst.
In vele verhalen duiken verwachtingen op die door het alledaagse leven verkruimeld worden. Highsmith weeft een web van verhalen rond de motieven van eenzaamheid en vervreemding, waarin de personages griezelig vast komen te zitten.
Nawoord
Het nawoord is al een recensie op zich. Marja Pruis, een Nederlandse journaliste en schrijfster, ontleedt de verhalen, voegt er haar eigen bedenkingen aan toe en eindigt met "Je ziet de personages voor je alsof je ze hebt leren kennen. Goed genoeg om je hart voor hen vast te houden." Inderdaad, het is geen opwekkende lectuur, maar elk verhaal heeft een filosofisch kantje en doet je nadenken over het alledaagse leven.

Gerda Sterk
Patricia Highsmith (1921-1995) was een Amerikaanse schrijfster die voornamelijk bekend is van een aantal psychologische thrillers. Daarnaast schreef zij vele korte verhalen. Zij werd geboren in de Verenigde Staten maar woonde het grootste gedeelte van haar leven in Frankrijk. 
Patricia Highsmith
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies