Mirjam Mieserius
Paul Van Aelst
fictie
  • 330 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

10 september 2023 Rendez-vous op Montmartre
Jaarlijks wordt de “Zin in Feelgood – schrijfwedstrijd” ingericht door uitgeverij Luitingh-Sijthoff in samenwerking met Vriendin, AKO, Bookspot.nl, Bruna en Readshop. In 2021 wint Mirjam Mieserius deze prijs. Dat was de start van haar schrijverscarrière. De novelle “De citroen op de taart” was de prijswinnaar en werd al snel gevolgd door “Met een vleugje citroen”.
In 2021 start Mieserius de trilogie Bestemming Parijs, waarvan Rendez-vous op Montmartre het tweede deel is.
De verhalen beschrijven de lotgevallen van drie jonge vrouwen: Chloe, Lizzy en Sofia. Ze zijn rond de dertig, een leeftijd waarvan gedacht mag worden dat je toekomst op de rails staat. Dat is dan ook wat ze denken en ze leven met grote verwachtingen en zijn vol van dromen met Parijs als achtergrond. In hun zoektocht naar wat van belang is in het leven lopen ze echter vaak teleurstellingen op, het is een achterna hollen van liefde en vriendschap.
Zoals de titel al aangeeft is Parijs en dan vooral de buurt van Montmartre het decor voor hun levensperikelen. Je ontmoet er de drie vriendinnen met elk hun eigen specifiek probleem. Sofia baat een delicatessenwinkel en proeverij uit. Haar partner wordt echter bijzonder jaloers op haar hulp-kok in de keuken. De relatie van Chloe geraakt verstoord als de derde vriendin Lizzy, na een mislukt avontuur in Spanje, bij hen intrekt. Het zijn oude bekenden uit het eerste deel van Bestemming Parijs: Amerikaanse vrouwen met hun eigen dynamiek. Heel wat elementen om er een denderend verhaal van te maken. Het is dan ook nog kerstmis en Montmartre baadt in een warme sfeer en kijkt vol verwachting uit naar de eerste sneeuw.
Mieserius spreekt al je zintuigen aan met de beschrijving van rijk versierde warenhuizen en hotels. Ze kan het niet laten alle lekkere gebakjes, koekjes en koffie in geuren en kleuren te beschrijven. Ondertussen kom je in steeds wisselende, korte hoofdstukken meer te weten over de belevenissen, gedachten en vooral gevoelens van Sofia, Lizzy en Chloe. Het is een amusant kerstverhaal met humor en vele levenslessen.
In het eerste deel van het verhaal is het tempo hoog en afwisselend. Het heeft diepgang en de uitwerking van de personages is veelbelovend. De drie vriendinnen zijn o zo herkenbaar en menselijk in hun naïviteit en in het nemen van foute beslissingen. Naarmate het verhaal vordert, valt Mieserius echter in herhalingen. De gevoelens zijn nu wel gekend en de karakters worden niet verder uitgewerkt. Alles wordt zo voorspelbaar en aan het slot wordt het verhaal hierdoor langdradig. Er is zelfs een taxichauffeur nodig, die uit de hemel lijkt af te dalen, om op zeker ogenblik het verhaal verder te helpen.
Hoewel het boek geen vertaling is, lees je toch krampachtig gevormde zinnen. Dat valt vooral op als je op de volgorde van de woorden in de zinnen let. Ofwel is het te snel, ofwel te slordig geschreven. Beter nalezen had hier kunnen helpen.
In de epiloog wordt geprobeerd de nieuwsgierigheid voor het derde deel op te wekken. De drie vriendinnen zullen dan hun activiteiten verhuizen naar Zuid-Frankrijk. Als toemaatje wordt er nog het recept voor Sofia’s kerskoekjes meegegeven en decembertips voor een uitstap naar Parijs.

Paul Van Aelst
Mirjam Mieserius
Paul Van Aelst
fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies