Helga Gillé
Britt Ballings
fictie
  • 201 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

29 september 2022 Felix
Welke leerkracht is er niet op zoek naar manieren om de leerplanthema’s eens op een andere manier in de klas te brengen. Wel, onlangs kreeg ik via mijn betrokkenheid bij diverse zwerfkatten-projecten het boekje, ‘Felix. De belevenissen van een zwerfkat.’ van Helga Gillé in handen. Niet alleen is het een ontroerend en spannend voorleesboekje, het behandelt eveneens een heleboel thema’s waar ook mensen mee te maken krijgen.
De opbrengst gaat integraal naar de Poezenopvang, die deze steun momenteel meer dan ooit kan gebruiken. Het boekje kost 18,95 euro, exclusief verzendkosten en is elke euro waard. Je kan het bestellen via https://www.hpho.be/webshop/ Kijk zeker ook eens rond op de rest van de website of op https://www.facebook.com/HPHOsteunactiesevenementen.
Het verhaal gaat over een voormalige huispoes die door haar baasjes op straat werd gezet toen ze zwanger werd en nu in een bos als zwerfpoes een nestje heeft gekregen met 5 poesjes. Drie broertjes: Witpoot, Bruin en Felix en twee zusjes: Febe en Fanny. De vijf poesjes zijn uniek qua uiterlijk en karakter. Op een dag verlaat mamapoes hongerig het nest om eten te zoeken. Ze  keert niet terug en Felix gaat haar zoeken in het bos. Hierdoor komt hij tot zijn verbazing allerlei dieren tegen die anders zijn dan hij.
Tijdens zijn zoektocht wordt hij opgemerkt door asielvrijwilligers en zo wordt hij samen met zijn broertjes en zusjes net op tijd gered en overgebracht naar een opvang. Daar worden ze omringd met de goede zorgen van de vrijwilligers en leren ze ook meer over zichzelf en over de andere aanwezige katten en hun soms droevige verhalen. Zij zien hoe het er in zo’n opvang en bij de dierenarts aan toe gaat en zien spijtig genoeg dat er veel te veel katten verblijven die er vaak onnodig terecht zijn gekomen.
Felix sluit vriendschap met ‘Nonkel Timmy’, een wijze kater op leeftijd, de lieve driepotige kattin Molly en Charlie, de stoere kater met een peperkoeken hartje, die honderduit verteld over zijn leuke en minder leuke avonturen als straatkat.
Ze genieten van hun vriendschappen, hun verzorging en de bio-diverse tuin met tal van mooie vlinders.
Felix voelt zich verantwoordelijk voor zijn broers en zussen. Febe is hypersensitief, Fanny is onbezorgd en lijkt van karakter meer op haar broertje, Bruin. Witpoot pest Febe, Molly en de kleine katjes. Felix, nonkel Timmy en Charlie bedenken samen een vreedzame oplossing. Pesten is altijd fout! Maar ze leren Febe en Molly meer op te komen voor zichzelf en achterhalen waarom Witpoot zo naar doet. Hij mist zijn mama die nog steeds niet gevonden is en hij verwerkt zijn verdriet op de foute manier. Felix, nonkel Timmy en Charlie helpen hem om zijn verdriet op een positieve  manier te verwerken.
Fannie en Bruin worden samen geadopteerd door lieve mensen en zien dat volledig zitten. De anderen moeten afscheid nemen. Ondertussen komt er een nieuw poesje in het asiel, Kato, en Felix denkt dat hij verliefd is. Want wat is dat verliefd zijn? Er komt ook geen goed nieuws over hun mama. Felix is kapot van verdriet. Maar gelukkig moet hij niet alleen rouwen.
Felix en Kato willen ook wat taken overnemen van nonkel Timmy zodat hij het wat rustiger aan kan doen met zijn hartkwaal, waardoor hij al eens op de ziekenboeg belandde en iedereen zo ongerust was dat ze twijfelden of het allemaal wel weer goed zou komen. En wanneer Felix geadopteerd zal worden, zal dat samen met Kato zijn. Dat is hen beloofd. Zo kunnen ook zij, net als Bruin en Fanny, samen naar hun ‘gouden’ mandje…
Thema’s: diversiteit op alle mogelijke vlakken, pesten, empathie, solidariteit, verantwoordelijkheid, assertiviteit, ziekte, rouwen, verliefdheid, … Ook het verbod op het meebrengen van je huisdier naar een WZC komt aan bod.
Over de auteur:
Helga Gillé is bestuurder van kattenopvang ‘Helga’s Poezenhuis’ en ook auteur van ‘Kittens aan de fles’ en ‘Afscheid van mijn liefste dier’ (Eveneens een aanrader voor leerkrachten! Ook mogelijk als gastles op school!). Als dierenliefhebster legt ze zich sinds 1999 toe op het welzijn van huis-en zwerfkatten. Ze vangt samen met haar team tamme, gevonden en afgestane katten op en biedt hulp aan zwerfkatten via TNR-projecten (Trap-Neuter-Return/Release). Ook zorgt ze voor bewustmaking rond het welzijn van katten door lessen in scholen en het geven van lezingen. Ze is hiernaast ook medebestuurster van ‘Dierennood’, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor het steriliseren en castreren van zwerfdieren. Met het boek ‘Felix’ geeft Helga aan kinderen en jongeren een inkijk in het leven van een zwerfkat (gelinkt aan een mensenleven).
Helga Gillé
Britt Ballings
fictie
Humanist en poezenliefhebber.
_Britt Ballings - Recensent
Meer van Britt Ballings

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies