Harald Scheerlinck
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 249 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

20 januari 2024 DINOMANIE Dino's in onze populaire cultuur
66 miljoen jaar geleden werden niet-vliegende dinosaurussen brutaal van de aardbol geveegd en vandaag lijken ze meer levend dan ooit.
Met deze inleiding stort Scheerlinck zich in de wereld van de science fictionboeken, stripverhalen, de films, de games, de kunst- en de muziekwereld en méér. Zelfs in de kleren die - vooral - kinderen dragen, krijgt onze fascinatie voor dinosaurussen gestalte.
Ieder kind heeft een dino-fase. Tenslotte hebben ze - in tegenstelling tot draken - echt bestaan. Bij Scheerlinck kwam die kinderlijke interesse met een schok weer tot leven toen hij achter een Ford Raptor reed, een grote pick-uptruck. Hij begon toen overal dino's te zien en zo ontstond dit boek.
De aarde ontstaat 4,6 miljard jaar geleden
Op p. 10 staat een gekleurd overzicht van het ontstaan van ons planeetje tot op heden. Ik heb het dikwijls nodig gehad tijdens mijn lectuur, want rekenen met miljoenen jaren is voor een sterveling die het maximum 100 jaar uithoudt, een schier onmogelijke opgave. Evengoed is het moeilijk te bevatten dat niet-vliegende dino's 186 miljoen jaar lang op onze blauwe planeet rondliepen, terwijl homo sapiens zijn bestaan eerder in duizenden jaren moet uitdrukken.
Dat heel de wereld in de ban is van deze beesten, is een logische conclusie. In bijna elk thema besteedt Harald Scheerlinck extra aandacht aan België. In de stripverhalen van Suske en Wiske, Jommeke en in andere producten van Studio Vandersteen duiken ze op. Wat vindplaatsen van skeletten betreft, is België een slechte plek voor dinojagers. Er is één uitzondering: de mijnen van Bernissart. De Belg Dollo wijdde zijn leven aan het ineen puzzelen van vooral Iguanodons, de pronkstukken van het museum van Natuurwetenschappen in Brussel.
Jurassic Park
In 1993 zagen de bioscoopbezoekers voor het eerst hyperrealistische dinosaurussen en sindsdien is de hele franchise nog altijd toonaangevend. Onder de indruk van wat ik las, heb ik de film gestreamd en zelfs nu, 30 jaar na verschijnen, vond ik het nog een behoorlijk meeslepende thriller. Op aanraden van de auteur bekeek ik op YouTube hoe het hele team de Oscar won voor Best Visual Effects en een 13-jarige Elijah Wood (Frodo!) de enveloppe overhandigd kreeg van een mechanische T.Rex.
Op televisie zagen we de Flintstones, een animatieserie waarin dino's en mensen samenleven in vriendschap. In Friends heeft het hoofdpersonage Ross Geller een boeiende job: paleontoloog, gepassioneerd door dinosaurussen.
Je kan ook stukjes dino proeven: de auteur vermeldt o.a. de Belgische chocolatier Libeert die een eigen dinosauruslijn heeft. Lotus heeft een Dinosaurus-koek. Er zijn wijndomeinen in Argentinië die alles te maken hebben met dino's, zo lees je. In de literatuur duikt o.a. Conan Doyle op, de geestelijke vader van Sherlock Holmes. Hij geloofde in het bestaan van dino's en schreef er een roman over: "The lost World". Die speelt zich af op een barre hoogvlakte in Brazilië.
Dino's op de maan
Het boek is een verzameling weetjes, die dikwijls een wetenschappelijke achtergrond hebben: Scheerlinck legt bv. uit waarom er echt stukjes van het dier op de maan kunnen liggen. We kennen de ondernemer Carnegie die Dippy de Diplodocus op wereldtournee stuurde rond 1900. Auto's en vliegtuigen dragen ronkende namen van "raptors". Het blijft niet bij wetenswaardigheden. Zo'n tiental teksten worden op een grijze achtergrond gepresenteerd. Daar leren we wat de wetenschap tegenwoordig weet van dino's en dat blijkt nog lang niet alles te zijn: plantten ze zich voort zoals hun vliegende familie, de vogels? Wat zijn het eigenlijk en waarom heten ze zo? Wanneer leefden ze en waar? Zijn de vogels in onze tuin ook dino's? "Ja, alle vogels die we vandaag kennen - van de huismus over de toekan tot de struisvogel - zijn rechtstreekse nakomelingen van de dinosaurussen".
Voor kinderen en volwassenen
Veel opzoekwerk leverde leuke verhalen op. Maar Scheerlinck interviewde ook paleontologen en las boeken wat resulteerde in wetenschappelijke info, al geeft hij ridderlijk toe dat hij geen wetenschapper is. Dit boek geeft wat het belooft: verhalen en feiten. Het is zo vlot verteld, dat het af en toe lijkt alsof je de auteur hoort babbelen: "Was die dekselse Fransman dus tóch de eerste geweest!" Je leest met veel plezier wat Harald Scheerlinck met veel plezier geschreven heeft, zoals hij zelf hoopt en zegt in interviews.
Het laatste hoofdstuk gaat over het "dinotoerisme" dat zich uitspreidt over (pret)parken, tentoonstellingen, musea... In de staat Colorado kan je zelfs wonen tussen de dino's. Onthou best dat zelf eentje opgraven aan regels gebonden is!
De afbeeldingen zijn in zwart-wit, behalve de nuttige tijdlijn op p. 10.
Het boek eindigt met lees- en luistertips, een index voor personen en een aparte index voor de namen van dino's, over twee bladzijden uitgespreid.

Gerda Sterk
Harald Scheerlinck
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies