Frida Boeke
Isabella Vanremoortele
Non-fictie
  • 92 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

6 juni 2024 De tijd van je leven. Verhalen over de zin en onzin van ons werk.
Niemand zal zich op zijn sterfbed afvragen of hij genoeg gewerkt heeft. De input aan uren en overuren is irrelevant. Toch besteden we de beste uren van de dag aan het werk. Werk dicteert ons leven. We willen zekerheid maar ook vrijheid én we willen ook dat al dat werk in ons leven niet voor niks is.
Frida Boeke beschrijft in verhalende stijl zowel eigen werkervaringen als ondervindingen van (ex)-collega’s, vriendinnen of de puberende buurjongen. De auteur neemt de lezer mee in 73 korte teksten, verdeeld over vijf hoofdstukken. In het boek schrijft ze dus over alles wat met werk te maken heeft.
Zo vertelt ze onder meer over haar tijd als expat voor een brouwerij in Kinshasa waar ze als twintiger samen met haar collega’s in een luxueus appartement verbleef en ze de 50-jarige bedelende chauffeur elke keer wat dollars of eten toestopte… Of over haar werkervaring als stagiaire bij een Techbedrijf waar ze ‘het nieuwe werken’ invoerden. Dit betekende dat ze waar, wanneer en hoe ze zelf wilde werken, op voorwaarde dat ze de targets haalden. Maar met behulp van technologie werd er ondertussen wel flink controle uitgeoefend. Als het kleurtje in het chatprogramma te lang niet op groen stond werd er meteen verhaal gehaald.
Een andere tekst gaat over de puberende buurjongen die snel rijk wil worden door iets te doen met rendement zoals crypto of dropshippen. Beleggen en zo snel mogelijk met pensioen. Dan zijn er nog verhalen over mensen die van werk veranderen zoals een kapster die – onder invloed van haar vriendinnen de schaar aan de haak hangt en in een consultancy bedrijf gaat werken maar – ondanks het goede inkomen – toch na enkele maanden weer kiest voor haarsnit en schaar.
Een creatief directeur met een impostersyndroom, haar roddelende collega’s in het mediabedrijf waar ze werkte, een vriendin die haar burn-out te lijf gaat in het alternatieve circuit met kikkergif enzovoort.
Op de achterflap van het boek lees je "dat Frida Boeke de zin en onzin van ons werkende leven onderzoekt én ze houdt je een spiegel voor die nodig is om uit te vogelen wat je nu echt wil."
Hier heb ik niets van gemerkt. Noch van haar ‘onderzoek’ noch van de ‘spiegel’ die ze de lezer zou voorhouden. Haar verhalen bevatten totaal géén diepgang en zou je eerder kunnen bekijken als columns.

Isabella Vanremoortele
Frida Boeke (1991) is schrijver, columnist en podcastmaker. Op haar negentiende deed ze de TV Academy van BNN, maar koos later toch voor het bedrijfsleven. Ze maakte de podcasts 'Lekker gewerkt', over de betekenis van werk voor haar generatie. Ook schreef ze columns voor 'Cosmopolitan'.
Frida Boeke
Isabella Vanremoortele
Non-fictie
Recensent Humanistisch Verbond
_Isabella Vanremoortele - Recensent
Meer van Isabella Vanremoortele

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies