• |

Kritisch lezen - recensies

Kritisch Lezen is een online recensieplatform van het Humanistisch Verbond, gegroeid uit het vroegere recensietijdschrift De vrijzinnige lezer.

Via dit platform bespreken vrijwilligers en experts oorspronkelijk Nederlandstalige en in het Nederlands vertaalde nieuwe boekpublicaties. Het betreft hoofdzakelijk non-fictiewerken over actuele en maatschappelijk relevante onderwerpen, en meer specifiek over humanistische thema’s die aansluiten bij onze missie en visie.

Met onze recensierubriek willen we geïnteresseerde lezers stimuleren tot kritische lectuur, maar ook het brede publiek aanzetten tot kennisdeling, reflectie en debat over belangrijke thema's. Met die focus en de brede aandacht voor non-fictiepublicaties in het Nederlandse taalgebied, bekleedt Kritisch lezen een unieke plaats in het recensielandschap in Vlaanderen en Nederland.

Gezien het brede publicatieaanbod zijn we overigens steeds op zoek naar goede 'kritische' lezers met een vlotte pen die graag willen aansluiten bij onze boekenwerking en deel willen uitmaken van onze 'community' van recensenten. Aarzel dus niet om ons te contacteren als dit iets voor u is. Stuur een mailtje naar sien.simoens@humanistischverbond.be.

Schrijf mee

Recensie in de kijker

Onder eigen regie. Zelfeuthanasie belicht. Auteur Ton Vink  /  Categorie Non-fictie  /  Beoordeeld door Jacinta De Roeck Ton Vink, de auteur van dit boek, is geen onbekende. Zeker niet voor de mensen die opkomen voor een verregaande zelfbeschikking. Als Vink het heeft over een ‘waardig levenseinde’ denkt hij – gelukkig maar – niet alleen aan euthanasie. 15 januari 2019
Bekijk alle recensies

Auteur in de kijker

Gaston Durnez komt uit een eenvoudig arbeidersgezin, maar legde vanuit deze roots een unieke weg af als schrijver - met literair werk, gedichten, kinderboeken, en als schrijver van ‘cursiefjes’. Hij was ook jarenlang journalist voor De Standaard, waar hij geschiedenis schreef. Durnez ontving tal van prijzen en onderscheidingen voor zijn bijdragen aan de Vlaamse letteren en journalistiek werk. _Gaston Durnez veelzijdig schrijver en journalist

Boekvoorstellingen/events

Klik hier om naar de activiteiten kalender te gaan.

Boekenprijs deMens.nu

De Boekenprijs deMens.nu wordt tweejaarlijks uitgereikt en bekroont het beste Nederlandstalige non-fictieboek over vrijzinnig-humanistische waarden. Uit een shortlist van vijf werken wordt op 21 juni, de Internationale Dag van het Humanisme, de laureaat gekozen. De jury bestaat uit de voorzitters van deMens.nu, het Humanistisch Verbond, het Vermeylenfonds en het Willemsfonds. Voor het bekroonde non-fictiewerk wordt een prijs uitgereikt ter waarde van 3000 euro. Een vereiste is dat het boek oorspronkelijk Nederlandstalig is en steeds te maken heeft met de waarden waar het vrijzinnig humanisme voor staat.

Klik hier voor meer info.