De Gedachtestreep

Het online boekenprogramma van het Humanistisch Verbond, in samenwerking met de humanistische denktank Kwintessens

Het internet en de bliksemsnelle communicatiemogelijkheden die de voorbije decennia zijn ontwikkeld, zorgen voor een toevloed aan informatie over steeds meer mensen, onderwerpen en gebeurtenissen. Waar tot enkele tientallen jaren geleden een geweldsuitbarsting in Sri Lanka of een ebola-uitbraak in Congo-Kinshasa ons misschien nooit ter ore kwamen, zijn we er vandaag de dag vrijwel meteen over geïnformeerd. Daar zijn meerdere positieve kanten aan verbonden: er kan sneller hulp optreden, schendingen van de mensenrechten blijven moeilijker onder de radar, er komt meer gefocuste en beter gecoördineerde internationale druk, enzovoort. De wereld wordt een global village, de mensheid is steeds meer een geheel. Maar er zijn ook nadelen. De enorme hoeveelheid informatie die dagelijks op ons afkomt, maakt de wereld ook complexer, ondoorgrondelijker en, toch voor velen, beangstigender. Bovendien zijn lang niet alle berichten betrouwbaar: fake news en andere vormen van desinformatie tieren welig.

Wat valt hieraan te doen? Wij menen dat we ons het best beschermen tegen zogenaamde alternatieve feiten en andere dubieuze meningen door informatie te verwerven die haar betrouwbaarheid aantoont op basis van wetenschappelijke en hoogstaande journalistieke criteria. Gelukkig zijn er tal van wetenschappers, filosofen, historici en andere auteurs die boeken schrijven die aan deze voorwaarden voldoen, of er in elk geval maximaal naar streven. Hun werk gaat over belangrijke thema's die ons allen aanbelangen. Ze graven zich diep in hun onderwerp in en geven helder en correct hun kennis aan hun lezers door.

Die auteurs laten we aan het woord in het boekenprogramma De Gedachtestreep. Johan Braeckman leest hun boeken en gaat er met hen over in gesprek. Grondig, goed geïnformeerd, diepgaand en toegankelijk. Wat nauwelijks nog kan op televisie, doen we in De Gedachtestreep: de tijd nemen om te praten over de beste non-fictieboeken van onze tijd, over de belangrijkste onderwerpen en uitdagingen waarmee we in de 21e eeuw te maken hebben.

Klik hier voor meer info over de humanistische denktank Kwintessens.
Ga hier naar de rijkgevulde blogpagina van Kwintessens, met informatie, reflecties en standpunten over (zo goed als alle) onderwerpen die er toe doen.

De Gedachtestreep: een overzicht van de reeds gepubliceerde afleveringen

 • Aflevering 1: Johan Braeckman spreekt met Hans Van Dyck over zijn boek Het orakel van de bosnimf (Lannoo, 2021).
 • Aflevering 2: Johan Braeckman spreekt met Matthias M.R. Declercq over zijn boek De ontdekking van Urk (Podium, 2020).
 • Aflevering 3: Johan Braeckman spreekt met Paul Pelckmans over zijn boek Op wereldreis met Voltaire (Doorbraak, 2020). 
 • Aflevering 4: Johan Braeckman spreekt met Heidi Mertes, over De codekraker (Spectrum, 2021), het boek van Walter Isaacson.
 • Aflevering 5: Johan Braeckman spreekt met Lieve Thienpont, over haar boek Beschuldigd van gifmoord (Houtekiet, 2020).
 • Aflevering 6: Johan Braeckman spreekt met Bart Leeuwenburgh, over zijn boek Het noodlot van een ketter (Uitgeverij Vantilt, 2012).
 • Aflevering 7: Johan Braeckman spreekt met Bart Koubaa, over zijn boek Dansen in tijden van droogte (Querido, 2021).
 • Aflevering 8: Johan Braeckman spreekt met Brecht Decoene, over zijn boek 9/11. 20 jaar complotdenken (ASP Editions, 2021).
 • Aflevering 9: Johan Braeckman spreekt met Floris van den Berg, over zijn boek Tegen beter weten in (Boekscout, 2021).
 • Aflevering 10: Johan Braeckman spreekt met Dominique Adriaens, over zijn boek Evolutie (Academia Press, 2020).
 • Aflevering 11: Johan Braeckman spreekt met Durk Talsma, over De glazen bol in ons hoofd (Owl Press, 2021), het boek dat hij schreef samen met Juliette Taquet.
 • Aflevering 12: Johan Braeckman spreekt met Tim Verheyden, over zijn boek Het had waar kunnen zijn (Pelckmans Uitgevers, 2022).
 • Aflevering 13: Johan Braeckman spreekt met Erno Eskens, over zijn boek Denkers en dwalers (ISVW Uitgevers, 2022).
 • Aflevering 14: Johan Braeckman spreekt met Jean Paul Van Bendegem, over zijn boek Geraas en geruis (VBK - Houtekiet, 2022).
 • Aflevering 15: Johan Braeckman spreekt met Bram Vervliet, over zijn boek Waarom we bang zijn (Pelckmans Uitgevers, 2022).
 • Aflevering 16: Johan Braeckman spreekt met Jeroen Theunissen, over zijn boek Ik = cartograaf (De Bezige Bij, 2022).