Tim Dedopulos
Gerda Sterk
fictie
  • 54 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

27 juni 2024 Het grote puzzelboek van Sherlock Holmes. 10 mysterieuze cases om zelf op te lossen
Sherlock Holmes is de bekendste detective ter wereld. Zijn observeringsvermogen is ongeëvenaard. Dr. Watson nodigt ons uit om mee te denken: kunnen wij de moord oplossen?! Als ik-persoon beschrijft hij wat hij en zijn kompaan Holmes zien en horen.
Samen met hen reizen we door Victoriaans Engeland met koets en paard. De kledij van de figuren benadert de mode van die tijd. De stijl van Dedopulos doet erg denken aan die van Conan Doyle en als er af en toe een woord staat dat Doyle zeker niet zou gebruikt hebben, zoals 'een kulverhaal' of 'Holmes had geen godsdienstige molecuul in zijn lijf', ligt het niet altijd aan de vertaling.
Elk verhaal bestaat uit drie delen. Na elk deel stelt Dedopulos ons een vraag en verwijst een paginanummer naar de oplossing achteraan. Natuurlijk heeft Holmes méér opgemerkt dan jij of ik (of Watson), zodat ik geen enkele vraag helemaal correct heb kunnen beantwoorden.
Dat staat het plezier van het lezen niet in de weg. Niet alleen is het prettig tien nieuwe verhalen te lezen in de stijl van Sir Arthur Conan Doyle, maar het is vooral de vormgeving die bijdraagt aan het plezier. Het boek heeft een stevige kaft, de bladzijden zijn allemaal bruin omrand en een beetje grafisch versierd, maar het zijn vooral de illustraties die opvallen. Op elke bladzijde staat een mooie, zogenaamde oude tekening, meestal in allerlei tinten bruin, die een personage of een plaats in het verhaal voorstellen. Holmes is herkenbaar aan pijp en pet, al ziet hij er meestal vrij oud uit. In bijna elk verhaal wordt een kopje thee geschonken, met een snuifje onderkoelde Britse humor erbij. 

Gerda Sterk
Tim Dedopulos
Gerda Sterk
fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies