Het Vrije Woord
Geschreven door Magda Heeffer
  • 1773 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

30 september 2020 Normale lijven
Sociale media bombarderen jongeren dagelijks met beelden van perfecte lichamen. Terwijl jongeren vaak onzeker zijn over hun uiterlijk. Om daar een realistisch beeld tegenover te zetten, ontwikkelde het Deense ondemandkanaal voor kinderen Ultra een serie voor jongeren: 'Ultra gaat uit de kleren'.
Voor de opname van de aflevering 'Huid en haar' werden kinderen tussen de 11 en 13 jaar uitgenodigd in de studio in Kopenhagen. Voordien werd er op school over gediscussieerd, ze wisten waar het om ging en ze konden de vragen stellen die ze wilden. Het filmpje begint zo: op het podium staan vijf volwassenen in badjassen. Na een knikje van de regisseur gooien die hun badjassen uit. Dan staan ze geheel naakt, als standbeelden, met hun handen en armen achter hun rug, voor de kinderen en de camera's. Volwassenen met verschillende lichamen: wit, zwart, dik, dun, lang, kort, oud, en jong.
De scholen kunnen gebruik maken van de filmpjes als educatief instrument om de strijd tegen lichaamsschaamte aan te gaan en het positief staan tegenover het lichaam aan te moedigen. De schaamte om niet perfect te zijn, komt van de sociale media. Negentig procent van de lichamen die je ziet op sociale media zijn perfect, maar dat is niet hoe negentig procent van de wereld eruitziet. We hebben extra vet, of haar, of pukkels. Het programma wil aan kinderen van jongs af laten zien dat dit prima is. De medewerkers aan het programma zijn geen acteurs, maar vrijwilligers. Zij willen met hun naakte lichaam laten zien hoe de lijven van gewone mensen eruitzien. Op Facebook en Instagram zijn veel mensen modellen, dat is misleidend.
'Ultra smider tøjet' won in 2019 de prijs voor het beste kinderprogramma op het Deense TV Festival. Er is natuurlijk ook kritiek op de serie, sommigen vinden het te extreem om jongeren op deze manier te confronteren. Maar voor het grootste deel zijn de Denen al lang vertrouwd met naaktheid, bijvoorbeeld op openbare stranden. Veel Denen vinden ook dat kinderen niet afgeschermd moeten worden van de realiteit van het leven. Dat heeft te maken met vrijheid en jezelf ontdekken. Als een kind in een boom klautert, eruit valt en zijn arm breekt, is dat geen ideale ervaring, maar hij leert er wel van. De tv-serie wil jongeren de notie, dat mensen verschillen en dat ieders lichaam anders is, laten ervaren. Doet dat niet denken aan De strepen van de zebra van Rik Pinxten? Elke zebra heeft zijn eigen unieke strepen. Ieder mens is anders.
De filmpjes zijn te zien op YouTube, weliswaar gecensureerd.
_Links
Het Vrije Woord
Cultuurwetenschapper MA
_Magda Heeffer Boekenrubriek Humanistisch Verbond
Meer van Magda Heeffer

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws