De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 979 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

28 juli 2022 De Gedachtestreep – Aflevering 7: Bart Koubaa, 'Dansen in tijden van droogte'
Johan Braeckman spreekt met Bart Koubaa, over zijn boek 'Dansen in tijden van droogte' (Querido, 2021).
De Gedachtestreep – Aflevering 7: Bart Koubaa, 'Dansen in tijden van droogte'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek

'Hoe loopt een mens – de fotograaf – rond in de wereld? Zonder wegenkaart en met een geweten, neem ik aan.'
Wanneer zijn vrouw hem een krantenfoto toont van Juma Collins, een levende vogelverschrikker op een rijstveld in de buurt van het Victoriameer, besluit Bart Koubaa op zoek te gaan naar de jonge Keniaan. 'Wat weet ik van Kenia?', vraagt hij zich gaandeweg af. Hij heeft besloten zich voor zijn project ver van zoekmachines op internet vandaan te houden, wil informatie uit de eerste hand en ontmoet tijdens een zomerreisje naar de Ardennen toevallig een oude bekende die drie jaar in Kenia heeft gewoond en gewerkt. Maar Koubaa wil niet alleen meer te weten komen over Kenia en een onbekende vinden, hij doet de vogelverschrikker ook een belofte.
'Als schrijver voel ik een zekere verwantschap met jou; allebei zitten we de hele dag op een stoel, jij bewaakt het veld en de rijst, ik mijn gedachten en mijn zinnen; al jaag jij de vogels weg en bestudeer ik ze door mijn verrekijker, allebei zorgen we uiteindelijk voor voedsel voor lichaam en geest.'
_Over de auteur
Bart Koubaa
Bart Koubaa (1968) debuteerde met de roman Vuur (2000), die werd genomineerd voor de ECI-prijs en bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. Het gebied van Nevski werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs. Zijn romans De vogels van Europa en Een goede vriend stonden beide op de longlist van de ECI Literatuurprijs. Daarna verschenen Ninja Nero (nominatie Halewijnprijs) en de historische roman Het leven en de dood van Jacob Querido.
_En meer
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws