Het Vrije Woord
  • 1063 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

8 maart 2017 Internationale Vrouwendag: Samen sterk tegen onrecht
Vandaag is een bijzondere dag voor vrouwen wereldwijd. Acht maart werd namelijk al in 1921 uitgeroepen tot Internationale Vrouwendag. In 1978 werd Internationale Vrouwendag zelfs erkend door de Verenigde Naties. Ook vandaag wordt er, zowel door vrouwen als mannen, on- én offline betoogd voor de rechten van de vrouw, want actievoeren is jammer genoeg nog steeds broodnodig.
De International Women’s Strike heeft als motto Solidarity is our weapon. De stakers protesteren samen tegen het onrecht dat vrouwen wereldwijd aangedaan wordt. Wist je dat er in België elke dag bijna honderd vrouwen verkracht worden en er slechts in 4% van de gevallen een veroordeling plaatsvindt? Dat een Belgische vrouw nog steeds een vijfde minder verdient dan een man die hetzelfde beroep uitoefent? Dat slechts 24% van alle mensen die we horen en zien in de media vrouwen zijn en het onrealistische ideaalbeeld van de vrouw meisjes al op zeer jonge leeftijd doet worstelen met hun zelfbeeld? En dat is nog maar het topje van de ijsberg.
In Ierland en Polen is abortus, zelfs in geval van verkrachting of incest, streng gelimiteerd. In Saoedi-Arabië mogen vrouwen niet met de auto rijden. In Rusland komen plegers van huiselijk geweld ermee weg, als ze maar een boete betalen. In meer dan twintig landen in Midden-Afrika, Azië en het Midden-Oosten is vrouwenbesnijdenis cultureel aanvaard. Om nog maar te zwijgen over het feit dat Trump tot president van de Verenigde Staten verkozen werd, ondanks zijn uitspraken die choqueren in hun vrouwonvriendelijkheid.
Het moge duidelijk zijn: de maat is meer dan vol. Wil jij samen met ons deelnemen aan de internationale solidariteitsactie? Meer info over de International Women’s Strike en mogelijke invullingen die je daaraan kan geven, vind je o.a. via volgende links:
Het Vrije Woord

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws