De Gedachtestreep
Geschreven door Humanistisch Verbond
  • 754 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

13 juni 2024 De Gedachtestreep – Aflevering 47: Christophe Busch, 'De duivel in elk van ons'
Johan Braeckman spreekt met Christophe Busch over zijn boek 'De duivel in elk van ons. Van Holocaust tot terrorisme: hoe gewone mensen in staat zijn tot buitengewoon kwaad' (Borgerhoff & Lamberigts, 2023).
De Gedachtestreep – Aflevering 47: Christophe Busch, 'De duivel in elk van ons'
Klik hier om de aflevering op YouTube te bekijken.
_Over het boek
'De duivel in elk van ons'
Criminoloog en historicus Christophe Busch is gespecialiseerd in het onderzoek naar collectief geweld: concentratiekampen, genocide, terrorisme ... Hij leidde tot 2019 het museum van de Kazerne Dossin en is nu directeur van het Hannah Arendt Instituut rond diversiteit en burgerschap.
In dit boek gaat hij uitgebreid in op de vragen die hij en zoveel mensen zich stellen. Hoe kunnen schijnbaar gewone mensen verworden tot daders van vreselijke misdaden, zoals foltering, uitroeiing, aanslagen, oorlog? Wat drijft mensen ertoe om te radicaliseren, om terrorisme te plegen, om steden plat te bombarderen, om buitengewoon 'duivels' kwaad te gaan bedrijven?
Busch stelt niet alleen vragen, hij geeft ook antwoorden. Over hoe men dader wordt en dat niet een eenzijdig proces is. Over hoe iets als de Holocaust ook in de toekomst nog kan gebeuren. Over hoe je als samenleving kan voorkomen dat mensen duivels worden.
_Over de auteur
Christophe Busch
Christophe Busch is criminoloog en Master in de Holocaust- en Genocidestudies. Hij werkte twaalf jaar in de forensische psychiatrie, later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van een forensisch psychiatrisch zorgcircuit.
Tot eind 2019 was Busch algemeen directeur van Kazerne Dossin en vandaag leidt hij het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Als onderzoeker is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is Vlaams expert nummer één in collectief geweld.
In zijn boek uit 2023, De duivel in elk van ons, gaat Busch in op vragen die zoveel mensen zich stellen: hoe kunnen schijnbaar gewone mensen verworden tot daders van vreselijke misdaden? Wat drijft mensen ertoe om te radicaliseren, om terrorisme te plegen, om steden plat te bombarderen, om 'duivels' kwaad te gaan bedrijven? Een absolute krachttoer van een boek.
_En verder
  • Lees hier meer over De Gedachtestreep.
De Gedachtestreep
-
_Humanistisch Verbond -
Meer van Humanistisch Verbond

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws