Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1604 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

19 april 2019 Japan als voorbeeld: welzijn via Shinrin-Yoku.
De natuur explodeert momenteel in al haar volheid en pracht. En wij kunnen daar ons voordeel mee doen. In Japan kennen ze een gebruik waarin het de bedoeling is dat je jezelf bewust onderdompelt in de natuur. Als manier om gezondheid en geluk te bevorderen.
Dit gebruik is Shinrin-Yoku, ´een bosbad nemen´ maar je hoeft er niet specifiek het bos voor in: het gaat over allerlei manieren waarop je contact maakt met de natuur en via meditatieve weg alle zintuigen laat prikkelen. Momentjes dus van natuurbeleving – dit kan al door stil te staan bij (en op te gaan in) kleuren en geuren, door een rustige wandeling in een lokaal park, natuurgeluiden te absorberen, …
Het schijnt de perfecte manier te zijn om helderder te kunnen denken, beter te leren observeren en het bevordert bovendien de zelfreflectie. Het werkt in alle geval stressverlagend.

Tegelijk sta je hierdoor ook even stil bij de waarde van natuur en dringt zo opnieuw het belang door van een goed milieu (en klimaat-)beleid, voor onszelf en voor de generaties na ons.
boek van een Japans expert op het gebied van natuurgeneeskunde (Dr. Qing Li)
Shinrin-Yoku, een inspirerende manier dus om het aangename aan het nuttige te koppelen.
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws