Kwintessens
Geschreven door Stijn Bruers
  • 369 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

20 augustus 2024 Humanisten, erken alstublieft de Gaza-genocide
Redelijk wat vooraanstaande, waarheidminnende, kritisch denkende humanisten hebben expliciet beweerd dat Israël geen genocide aan het plegen is in Gaza.
Die humanisten (Maarten Boudry, Sam Harris, Steven Pinker, Richard Dawkins, Jonathan Haidt en vele anderen) veroordelen wel, en terecht, heel krachtig de wreedheden die worden begaan door islamitische fundamentalisten en jihadisten zoals Hamas. Ze geven aan dat de aanslagen die Hamas pleegde daden van terrorisme zijn. Ze zeggen terecht dat Hamas een antisemitische genocidale terroristische organisatie is. Maar die humanisten zijn te vaak eenzijdig: ze erkennen en veroordelen niet de wreedheden die worden begaan door Israël en door zionisten. In de geest van waarheid en verzoening in het Midden-Oosten, zouden we alle waarheden op tafel moeten leggen, inclusief de waarheid dat Israël vreselijke misdaden heeft begaan zoals daden van genocide. Op zijn minst wil ik aan alle humanisten vragen om niet meer te oordelen dat Israël geen genocide pleegt in Gaza, zolang het Internationaal Gerechtshof geen definitieve uitspraak heeft gedaan. Maar los van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof: humanisten zouden toch in staat moeten zijn om een genocide te herkennen?
We hebben toch wel zeer sterke argumenten om te zeggen dat Israël genocide pleegt. Volgens het University Network for Human Rights, dat de prestigieuze Boston University School of Law, de International Human Rights Clinic, ​​de Cornell Law School en de Yale Law School Lowenstein Human Rights Project bevat, is hierover een consensus bij de internationale mensenrechtengemeenschap. Dit wordt ondersteund door vele juridische en politieke experten en door wetenschappers die zich bezighouden met genocide en de Holocaust.
Veel bewijs wordt gegeven in de lijvige rapporten van Zuid-Afrika voor het International Court of Justice, van Law for Palestine voor het International Crime Court, van de Special Rapporteur on the situation of human rights in the Palestinian territory occupied since 1967 voor de UN Human Rights Council, van de University Network for Human Rights, en het rapport van de Euro-Med Human Rights Monitor. Deze rapporten zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld het IPCC rapport over het klimaatprobleem.
Relevante organisaties, zoals Genocide Watch, het Lemkin Institute for Genocide Prevention, Defense for Children International, Jewish Voice for Peace, Doctors Against Genocide, de International Federation for Human Rights, het UN Committee on the Exercise of the Inalienable Rights of the Palestinian People, het U.S. Center for Constitutional Rights, de Middle East Studies Association en tientallen andere organisaties zeggen allemaal expliciet dat Israël genocide pleegt. Volgens Amnesty International lopen Palestijnen in Gaza een ernstig risico op genocide. Geen van dergelijke organisaties ontkent expliciet dat Israël genocide pleegt.
Ook tientallen onafhankelijke experten en speciale rapporteurs van de UN Human Rights Council Special Procedures, evenals Holocaust-overlevende en oprichter van Human Rights Watch Aryeh Neier, voormalig president van de International Association of Genocide Scholars William Schabas, Brown University professor of Holocaust and Genocide Studies Omer Bartov, Hebrew University of Jerusalem professor of Holocaust history Amos Goldberg, Stockton University professor of Holocaust and genocide studies Raz Segal, codirecteur van het Human Rights Consortium en professor of Human Rights and Environmental Justice van de University of London School of Advanced Study Damien Short, City University of New York Center for the Study of the Holocaust, Genocide, and Crimes Against Humanity onderzoeker Victoria Sanford, en vele andere genocidegeleerden en rechtsgeleerden stelden dat Israël genocide pleegt. Die mensen zijn duidelijk geen antisemieten, dus van een antisemitisme bias kan geen sprake zijn. Volgens de Middle East Scholar Barometer (mei 2024), zou 34% van de bevraagde Midden-Oosten-geleerden Israëls huidige militaire interventie in Gaza benoemen als 'genocide', en 42% als 'oorlogsmisdaden vergelijkbaar met genocide'.
Volgens al het bovenstaande – de rapporten, organisaties en experten – lijkt het me redelijk om te zeggen dat er een consensus is onder mensenrechtendeskundigen over het oordeel dat Israël daden van genocide (of iets equivalent aan genocide) pleegt. De bovenvermelde humanisten gaan dan zoals een niet-expert pseudowetenschapper tegen die consensus in door expliciet te beweren dat Israël geen genocide pleegt. Volgens sommigen van die humanisten bevatten die rapporten geen spat bewijs. Dat is wel heel bizar, want het gaat hier over humanisten die sterk strijden tegen pseudowetenschap en het gedrag afkeuren van klimaatontkenners, antivaxers, coronatwijfelaars, creationisten en andere niet-experten die arrogant tegen een expertenconsensus ingaan en het denken beter te weten.
Toegegeven, de drempel om te spreken van genocide is niet zo duidelijk. Maar wat betreft de Gaza-oorlog zouden die humanisten toch wel moeten zien dat de drempel duidelijk overschreden is. Zelf kwam ik onafhankelijk van bovenvermelde instanties en experten tot het oordeel dat Israël een genocide pleegt door drie simpele vragen.
Ten eerste, wat zeggen de statistieken? Maakt Israël buitensporig veel onschuldige slachtoffers van een bevolkingsgroep? Denk aan de meest onschuldigen: kinderen. Volgens Save the Children werden op 7 oktober 2023 33 Israëlische kinderen door Hamas gedood. In de daaropvolgende zes maanden doodde Israël ongeveer 14.000 kinderen. Dit zijn de meest betrouwbare cijfers, betere hebben we niet. De cijfers komen van Israël en Hamas, die er belang bij hebben om ze op te blazen, maar het is erg moeilijk voor die partijen om die cijfers met meer dan 100% te overdrijven. Die cijfers zijn de directe doden door het geweld. Het aantal indirecte doden door ziektes en hongersnood (door het blokkeren van voedselhulp en de vernietiging van ziekenhuizen en boerderijen) in de meeste conflicten is volgens de Geneva Declaration Global Burden of Armed Violence minstens twee keer zo hoog. Dat betekent dat Israël waarschijnlijk al meer dan 33.000 kinderen heeft gedood. Dat is wel 1000 keer meer dan de genocidale organisatie Hamas. Als dat niet buitensporig is, wat dan wel? Alsof een covidvaccin 1000 keer dodelijker is dan covid. Alsof de verdediging 1000 keer schadelijker is dan de aanval. Als de kinderen in Gaza allemaal Joodse of Israëlische kinderen waren, zou Israël niet zoveel kinderen hebben gedood. Het is geen proportionele zelfverdediging, want het is heel onwaarschijnlijk dat Hamas in staat zou zijn om in zes maanden tijd 14.000 kinderen te doden indien Israël zich niet verdedigde en dus geen oorlog tegen Hamas voerde. Nog een veelzeggende statistiek: meer dan de helft van alle infrastructuur, gebouwen en landbouwgronden in Gaza is beschadigd of vernietigd door Israël. Israël maakt Gaza onleefbaar.
Ten tweede, wat zegt de aanpak van Israël? Is er een redelijke verklaring voor bovenvermelde statistieken die wijst op genocide? Ja: Israël gaf een miljoen mensen (in het noorden van Gaza) de opdracht om snel (binnen 24 uur), via wegen die door Israël waren verwoest, te vluchten naar een dichtbevolkt gebied (het zuiden van Gaza) waarvan Israël wist dat die vluchtelingen er niet konden ontsnappen omdat Israël en Egypte de grenzen hadden gesloten, waar een gebrek aan voedsel en water was omdat Israël de voedsel- en watervoorziening had geblokkeerd, waarna Israël dan dat toevluchtsoord en de vluchtelingenkampen begon te bombarderen. Mensen die niet vluchtten, werden beschouwd als sympathisanten van Hamas en werden door Israël aangevallen. Israël had die Palestijnen moeten aanraden om naar het noorden en oosten te vluchten, naar Israël, waar ze zeker niet zouden worden gebombardeerd en waar Israël of hulporganisaties voor goede opvang konden zorgen. Als voorbeeld kunnen we kijken naar de internationale coalitie tegen Islamic State, die de lokale bevolking in Syrië en Irak wel liet vluchten naar veilige regio's. Dat is een goede aanwijzing dat die internationale coalitie geen genocide pleegde. Trouwens, ongeveer 80% van de inwoners van Gaza zijn (afstammelingen van) Palestijnse vluchtelingen die tijdens de etnische zuiveringen van 1948 (de Nakba) en 1967 (de Naksa) door zionisten uit Israël werden verdreven. Daarom hebben die inwoners van Gaza hoe dan ook het recht om terug te keren naar hun voormalige woonplaatsen in Israël. Omdat Israël nog steeds niet toestaat dat de Palestijnse vluchtelingen terugkeren, kunnen de mensen in Gaza Israël niet vertrouwen als Israël zegt dat ze hun huizen moeten verlaten voor hun veiligheid en dat ze na de oorlog wel mogen terugkeren.
Ten derde, heeft Israël de intentie om genocide te plegen? Israël kan natuurlijk niet zoals Hamas heel expliciet oproepen tot genocide, want dan verliest ze de internationale militaire steun. Dus moet Netanyahu het wat cryptischer aanpakken. Hij zei (drie weken na de aanslag van Hamas): 'Onthoud wat Amalek jullie heeft aangedaan'. Volgens de mythologie die in de Hebreeuwse Bijbel wordt beschreven, pleegden de vroege Israëlieten veel genocides. De eerste leider van Israël, koning Saul, pleegde een volledige (100%) genocide op een volk genaamd de Amalekieten, omdat sommige Amalekieten Israëlieten in een hinderlaag lokten. De Israëlieten doodden iedereen, inclusief baby's en kinderen. Merk op dat de Amalekieten een volk zijn, met baby's, net als het Palestijnse volk, terwijl Hamas een terroristische organisatie is (zonder baby's). Dus toen hij het over Amalek had, kon Netanyahu niet Hamas bedoeld hebben. En hij heeft ook niet die genocide door zijn voorganger, koning Saul, veroordeeld. De meest zinnige interpretatie van Netanyahu's boodschap is dan dat hij wil dat met Palestijnen gedaan wordt wat zijn voorganger met Amalekieten deed: uitroeien.
Om de intentie nog duidelijker te maken, zijn hier enkele van de vele uitspraken van Israëlische topfunctionarissen, gedocumenteerd in de bovenvermelde rapporten. De minister van erfgoed: 'The north of the Gaza Strip, more beautiful than ever. Everything is blown up and flattened, simply a pleasure for the eyes …' 'We must find ways for Gazans that are more painful than death.' De president van Israël: 'It's an entire nation out there that is responsible.' De minister van energie: 'There are no half measures. Rafah, Deir al-Balah, Nuseirat – total annihilation.' De generaal-majoor: '… and the residents of Gaza, instead of being appalled, are celebrating. Human animals must be treated as such. There will be no electricity and no water [in Gaza], there will only be destruction. You wanted hell, you will get hell.'  Nissim Vaturi, Revital Gotliv, Galit Distel Atbaryan en Keti Shitrit, leden van Netanyahu's Likoed-partij in de Knesset: 'We all have one common goal — erasing the Gaza Strip from the face of the earth', 'Gaza must be burned', 'There are no innocents there', 'I have no mercy for those who are still there. We need to eliminate them', 'It's time for a doomsday weapon. Shooting powerful missiles without limit. Not flattening a neighborhood. Crushing and flattening Gaza', 'Erasing all of Gaza from the face of the earth'. En 'it's not about just eliminating Hamas […], it's the termination of Gaza as a whole.' Netanyahu heeft deze leden van de Likoed-partij nooit veroordeeld voor hun aanzetten tot genocide.
Het is ook logisch dat de huidige oorlogsstrategie van Israël leidt tot genocide. Israël wil Hamas elimineren. Maar als het niet alle Gazanen doodt, dan zullen vele van de overlevenden zo getraumatiseerd zijn en vol wraak zitten, dat ze sneller bereid zijn zich aan te sluiten bij een jihadistische terreurgroep zoals Hamas dat strijdt tegen Israël. Israël zorgt ervoor dat niemand van de Gazanen nog te vertrouwen is. En dan zal Israël uit zelfverdediging moeten gaan voor een volledige eliminatie van het Palestijnse volk.
De argumenten om te zeggen dat Israël geen genocide pleegt, zijn ongeldig.
1) Israël zou meer slachtoffers kunnen maken en meer van Gaza kunnen vernietigen, maar doet dat niet. Volgens deze logica is Hamas ook niet genocidaal, omdat Hamas een aantal Israëlische gijzelaars heeft vrijgelaten terwijl het hen had kunnen doden. De Sovjet-Unie had de Noordelijke Kaukasus met kernwapens kunnen wegvegen, maar deed dat niet. Dat betekent niet dat er geen genocide was op de Tsjetsjenen en Ingoesjen.
2) Israël nam maatregelen om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen, zoals het waarschuwen van Palestijnen om te vluchten. Maar het verspreiden van pamfletten met bevelen om te evacueren kan gemakkelijk worden gedaan om genocide te verdoezelen of wit te wassen. Die evacuatie was eigenlijk een bevel. De minister van energie zei: 'All the civilian population in Gaza is ordered to leave immediately. They will not receive a drop of water or a single battery until they leave the world'. Het is onwaarschijnlijk dat Israël het aantal slachtoffers zoveel mogelijk beperkt. Larry Lewis, directeur van het Center for Autonomy and Artificial Intelligence bij het Center for Naval Analyses, berekende dat er in Gaza waarschijnlijk meer dan 54 burgerdoden per 100 Israëlische luchtaanvallen zijn, terwijl bijvoorbeeld de zwaarste operaties van de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat in Syrië waarschijnlijk minder dan 7 doden per 100 luchtaanvallen zullen hebben. Amnesty International documenteerde dat Israël in oktober 2023 witte-fosfor-artilleriegranaten gebruikte in dichtbevolkte gebieden van Gaza.
3) Israël liet duizenden vrachtwagens met voedselhulp toe in Gaza. Dit kan ook worden gedaan om genocide te verdoezelen. Het probleem is dat Israël ook veel vrachtwagens blokkeerde, maar dat wordt dan verzwegen. Zelfs na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof om meer humanitaire hulp toe te staan, bleef Israël herhaaldelijk humanitaire hulp belemmeren en blokkeren (volgens de Euro-Med Human Rights Monitor en talrijke hulporganisaties). De Israëlische minister van defensie zei: '[Israel is] imposing a complete siege on Gaza. No electricity, no food, no water, no fuel. Everything is closed.'
4) Israël verdedigt zichzelf tegen Hamas. Maar de genocide op Bosnische moslims in voormalig Joegoslavië, de genocide op de Herero en Nama volkeren in Namibië, en de genocides in Rwanda en Myanmar zijn voorbeelden van genocides die in naam van zelfverdediging werden gepleegd. Er is een simpele test: hoeveel slachtoffers zouden er zijn gevallen als de mensen in Gaza (behalve de Hamas militanten natuurlijk) allemaal Joden waren geweest? Of wat als Gaza Tel Aviv was geweest en Hamas tunnels onder Tel Aviv had gegraven en de Israëliërs in Tel Aviv als menselijk schild had gebruikt? Dan zou Israël niet zo bruut en roekeloos reageren. Dan zou Israël minder mensen doden. Dat wil zeggen dat Israël disproportioneel reageert in Gaza en dat het daarom onevenredige zelfverdediging is. En ten slotte, gezien de geschiedenis in Palestina, kan men stellen dat de aanval van Israël op Gaza niet echt gerechtvaardigde zelfverdediging is. De oprichter van Netanyahu's Likoed-partij, Menachem Begin, werd in 1943 leider van de zionistische terroristische organisatie Irgun/Etsel. In 1948 verklaarden zionistische immigranten eenzijdig (zonder toestemming van de lokale bevolking) een groot gebied van Palestina tot de staat Israël, voor een exclusief volk (de Joden). Dat leidde tot verontwaardiging in de regio, wat resulteerde in een oorlog waarin Israël een etnische zuivering (de Nakba) uitvoerde. Van de rivier tot de zee werden 500 Palestijnse dorpen verwoest, 10.000 Palestijnen gedood en 700.000 Palestijnse vluchtelingen verhinderd om ooit terug te keren naar huis. Twintig jaar later, in 1967, begon Israël een expansionistische oorlog en voerde een tweede etnische zuivering (de Naksa of Palestijnse exodus) uit, wat resulteerde in 300.000 Palestijnse vluchtelingen. In de daaropvolgende decennia koloniseerde Israël grote delen van de Westelijke Jordaanoever, bouwde een scheidingsmuur, zette Palestijnse kinderen gevangen en martelde ze, droeg bij aan de bloedbaden in Sabra en Shatila, legde een blokkade op aan Gaza, vernietigde Palestijnse boomgaarden met bulldozers en vergif, gebruikte clusterbommen en witte fosfor tegen burgers, schond vredesakkoorden en VN-resoluties, dreigde met kernwapens en discrimineerde Palestijnen bij controleposten en op vele andere manieren. Al deze aanstootgevende gebeurtenissen maakten veel Palestijnen extreem boos op Israël, wat ertoe leidde dat die Palestijnen bevrijdingslegers zoals Hamas gingen steunen.
De hierboven genoemde humanistische publieke intellectuelen die Israël verdedigen en de wreedheden en genocide die Israël begaat expliciet ontkennen of rechtvaardigen, zijn inconsistent, omdat ze niet dezelfde mening hebben als het om een ​​andere religieuze groep gaat: de islamisten. Die publieke intellectuelen zijn zeer kritisch over het islamisme, maar niet over het zionisme. Om duidelijk te maken wat zionistische immigranten in het Midden-Oosten deden, wil ik eindigen met een gedachtenexperiment: we vervangen zionisten door islamisten en verhuizen van het oosten naar het westen van de Middellandse Zee.
Stel dat islamistische immigranten naar Spanje zouden verhuizen, terroristische aanslagen zouden plegen, Granada in 1948 eenzijdig tot islamitische staat voor moslims zouden verklaren, etnische zuiveringen zouden plegen en vervolgens de provincie Cordoba in een zelf-geïnitieerde expansieoorlog zouden veroveren en koloniseren, en een paar miljoen Spanjaarden zouden opsluiten in een kleine kuststrook in Malaga alsof het een openluchtgevangenis is. Dat zou totaal onacceptabel zijn. De feiten dat Spanje in 1948 een dictatuur was, dat moslims een gediscrimineerde minderheidsgroep in Europa zijn, slachtoffer zijn van geweld en islamofobie, nog geen islamitische staat in Europa hebben, eeuwenlang een dominante aanwezigheid hadden in Granada en Cordoba, het Alhambra en de Mezquita als heilige islamitische plaatsen beschouwen en democratische verkiezingen organiseren in hun Andalusische islamitische staat, kunnen niet als rechtvaardiging dienen voor een dergelijke verovering en etnische zuivering van de Spaanse bevolking. Die islamisten kunnen ook niet beweren dat ze de Andalusische islamitische staat uitroepen uit veiligheid voor de moslims, omdat een dergelijke verovering de haat tegen moslims net vergroot. Islamitisch Andalusië zal door die wandaden te maken krijgen met oorlog en terroristische organisaties. De moslims in Antwerpen, die Antwerpen niet tot islamitische staat uitroepen, zullen veiliger zijn dan de moslims in islamitisch Andalusië.
Het is eenvoudig: immigranten van een bepaalde etnische of religieuze groep mogen overal naartoe migreren, maar ze mogen nooit eenzijdig het gastland of het gebied waar ze gaan wonen tot een religieuze staat voor hun volk uitroepen en vervolgens (als er verzet is) etnische zuiveringen plegen. En als in het gedachte-experiment razend kwade Spanjaarden in de openluchtgevangenis van Malaga een terroristische aanslag plegen op moslims in Granada, dan zou de daaropvolgende vergeldingsactie van de islamitische staat, waarbij meteen 10.000 Spaanse kinderen sterven, aanzien moeten worden als een genocide.
Kwintessens
Stijn Bruers is moraalfilosoof en oprichter van het Centrum voor Rationaliteit en Ethiek.
_Stijn Bruers Moraalfilosoof
Meer van Stijn Bruers

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws