Kwintessens
Geschreven door Anton van Hooff
  • 645 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

14 augustus 2024 Lachen met bijbels geloof
De Nederlandse stichting Fundamentum heeft als doel de houdbaarheid van de bijbelse god aan te tonen. Helemaal voorbijgaan aan de overweldigende bewijzen voor de evolutie kan de gelovige academicus niet meer, maar nu is er gelukkig de ‘nieuwe biologie’. Zij beweert dat god het allereerste leven voorzag van een genoom, waarin alle verscheidenheid al geprogrammeerd was! Aldus is-tie toch nog de schepper van alle levensvormen.
Ik krijg de info van Fundamentum doorgestuurd vanaf de website Geloof en wetenschap, die zichzelf dé kennisbank over geloof en wetenschap noemt. De betrokkenen bij Geloof en wetenschap zijn minder dogmatisch bijbelvast dan die van Fundamentum, maar ook zij trachten wetenschap en geloof op een of andere wijze te verzoenen.
Mij doet zo’n poging om het geloof te redden steeds gniffelen. Schateren van het lachen moet ik echter bij de onbeholpen argumentaties rond de volgende drie netelige kwesties:
_1. Had Kaïn seks met zijn bloedeigen zus?
Kaïn, de onverlaat man die zijn jongere broer Abel doodsloeg, nam na de moord de vlucht, trouwde en had een zoon. Zijn vrouw moet echter, evenals Kaïn en Abel zelf, een kind zijn geweest van Adam en Eva, het eerste en enige mensenpaar.  
Billijkte Jahweh dan bloedschande? Het bezorgde bijbelgemoed wordt gerustgesteld in dit videootje, vanwege die Stichting  Fundamentum. Monter vertelt ene Jan Rein de Wit daarin dat deze en andere paringen van broers met zussen bij de vroege mensheid geen genetische defecten teweegbrachten, want hun DNA was nog perfect! Als 'bewijs’ voert De Wit aan dat die eerste bijbelse personen honderden jaren leefden; Adam werd maar liefst 930 jaar – de spreekwoordelijk Methusalem slechts 782. Zo wordt het ene fabeltje, foutloos DNA, 'bevestigd’ door het andere sprookje, de macrobiotische eerste geslachten. Zo wordt het ook geloofwaardig dat Roodkapje en haar grootje heelhuids uit de wolf kwamen, want dat gebeurde ook met de zeven geitjes.
_2 In wat voor (wal)vis zat Jonas?
Welk soort vis was het toch, vraagt prof. dr. M.J. Paul, van de Christelijke Hogeschool Ede zich af. Was het een ordinaire potvis, wat eigenlijk een zoogdier is? Of was het misschien een ichthyosaurus, of een ander reeds uitgestorven zeedier? Creationisten geloven namelijk in Jurassic Park, waarin mensen uit sauriërs gelijktijdig bestonden. 'We weten het niet,’ verzucht prof. Paul. 'Als God een grote vis "aanwees”, kan Hij overigens ook een wonder verricht hebben dat uitstijgt boven de gewone verschijnselen.’
Eerst moest ik lachen om deze baarlijke nonsens, maar mijn lach werd gesmoord bij de gedachte dat professor Paul voor zijn hersenspinsels wordt betaald uit de staatskas in een splinternieuw, ook door ons allen betaald, hogeschoolgebouw.
None
_3 Hadden Adam en Eva een navel?
Ja, voor hen die in een goddelijke schepping van de mens geloven, is dit een kwestie waarvan ze nachten wakker liggen. Gelukkig weet een theoloog raad: 'Het is onduidelijk waarom God Adam en Eva zou scheppen met een litteken.’ Dat is wel lelijk van de navel gezegd, een litteken, voor het teken van de levenslijn tussen moeder en kind! Maar goed: 'Adam en Eva zijn direct door God geschapen. Ze hadden geen moeder en zijn zonder navelstreng ter wereld gekomen, als volwassenen. Het lijkt dus waarschijnlijk dat Adam en Eva geen navel hadden.’ Heerlijk, die pseudowetenschappelijke twijfel van dat 'waarschijnlijk’.
Aan het begin van het stukje krijgen kunstschilders een veeg uit de pan: die onbenullen hebben het bestaan Adam en Eva steeds met navels af te beelden!
Kwintessens
Anton van Hooff is classicus, vrijdenker, republikein en heeft in die hoedanigheden allerlei functies bekleed. Naast vele krantencolumns, artikelen en bijdragen aan bundels, publiceerde hij 15 boeken over een waaier van onderwerpen: liefde, democratie, dood en eigendoding in de oudheid, Romeinse keizers, vroege kritiek op het christendom, Spartacus en het Plakkaat van Verlatinghe.
_Anton van Hooff auteur
Meer van Anton van Hooff

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws