Edwin Timmer
Willy Raats
Non-fictie
  • 2257 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

5 maart 2019 Langs de muur van Trump. Van Harlingen naar Tijuana.
Edwin Timmer (°1972) is journalist en correspondent Mexico-Stad voor onder andere De Telegraaf en Elsevier. Uit fascinerende ontmoetingen met migranten, kerkleiders, verslaafden, veeboeren en grensbewakers schetst Timmer de schokkende realiteit over een grensgebied in de greep van drugshandel, straffeloosheid en een vaak corrupte overheid.
Zijn reis gaat van Harlingen aan de Golf van Mexico naar Tijuana, aan de Pacifische kust. Zijn verslag is boeiend en goed verteerbaar.
Het boek toont tevens gemotiveerd aan hoe complex de grensproblemen tussen Mexico en de VS wel zijn.
Het werk handelt uiteraard ook over de geplande grensafsluiting, de Amerikaanse controles en het gangbaar verkeer. Timmer meldt dat er niet minder dan 47 officiële grensovergangen zijn van Mexico naar de VS, die allemaal bewaakt worden. Zo komen bijvoorbeeld langs Tijuana alleen al dagelijks tot 70.000 voertuigen de grens over. Hoeveel kunnen er dan grondig gecontroleerd worden? Ondermeer langs die weg worden grote hoeveelheden drugs de VS binnengebracht.
De confrontatie tussen Mexico en de VS wordt omstandig verhaald, vanaf 1848 tot vandaag. Door een verdrag onder druk van de VS verloor Mexico toen bijna de helft van zijn grondgebied. Rond en tijdens WOI laaide het raciaal grensconflict opnieuw op, met beestigheden aan beide kanten. Maar de Amerikaanse zijde voerde toen de bovenhand.
De auteur spreekt niettemin toch van een hoopgevende symbiotische relatie tussen de VS en Mexico. Het Amerikaans-Mexicaans grensgebied omvat immers een zeer grote, wederzijdse economische afhankelijkheid.
De belangrijkste reden voor massale legale en illegale migratie van Mexico naar de VS is gelegen in de grootschalige geautomatiseerde landbouw in de VS, die de ambachtelijke teelt in Mexico wegdrukt.  Daartegenover staat dat de Mexicaanse auto-industrie enorm is toegenomen ten opzichte van de Amerikaanse, wegens de goedkopere arbeidskrachten.

Banen terughalen was de grote belofte van president Trump tijdens zijn verkiezingscampagne. Het deed de “swing states” kantelen. En hij heeft dat ook voor een groot stuk waargemaakt.
Het boek straalt de menselijke betrokkenheid van de auteur uit. Timmer schetst treffende, levensechte beelden van wat er bijna dagelijks omgaat in de grensstreek. Zijn werk is bezielend geschreven. De lezer krijgt een kraakheldere en verstaanbare uitleg over de plaatselijke werk- en leefomstandigheden en hieraan gerelateerde problemen. Het boek is tegelijk analytisch en verhalend. Willy Raats
Het opsporen, arresteren en uitzetten van illegalen in de VS, wakkert racisme tegen latino’s aan. Het uitnodigende Vrijheidsbeeld in New York lijkt daardoor een farce te zijn.

De massale deportatie-ijver is overigens niet nieuw. Van in de jaren 1920 vonden periodiek en onder verschillende presidenten, op grote schaal zogenaamde schoonmaakoperaties plaats. Ondermeer ook onder president Obama.
Ook de kwestie van de ontelbare tunnels onder de grens door wordt in deze uitgave in geuren en kleuren geopenbaard, en is zeer verrassend.

In een epiloog stelt Timmer dat de situaties waarvan hij verslag maakt, nog steeds bestonden op het moment dat het boek werd gepubliceerd. En in zijn dankwoord erkent hij dat zijn werk alleen maar tot stand is kunnen komen door de steun en aanmoediging van verschillende mensen.
Edwin Timmer
Willy Raats
Non-fictie
-
_Willy Raats recensent
Meer van Willy Raats

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies