Jeroen Theunissen
Ignace Claessens
fictie
  • 441 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

18 januari 2023 Ik = Cartograaf
Jeroen Theunissen studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Gent. Hij doceert momenteel in de film- en theaterschool RITCS in Brussel. Naast een drietal dichtbundels schreef hij diverse romans. Zijn familieroman “De Omwegen” verscheen in 2013 en belandde op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.
Midden in een existentiële crisis, gepaard gaande met angstaanvallen, depressies, een problematische gezinssituatie, een terminaal huwelijk en de zorg voor twee kinderen, zoekt de auteur een uitweg via een wandeltocht van het zuiden van Ierland naar Istanbul. Lange wandeltochten worden nogal vaak aangewend als een remedie bij een beklemmende situatie, een burn-out of een midlifecrisis.
De auteur bezorgt ons geen klassiek reisverhaal van zijn tocht doorheen Ierland, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Polen, Oekraïne, Roemenië, Bulgarije en Turkije. Hij combineert zijn reisindrukken met reflecties over zijn persoonlijk leven en over het leven dat hij, inmiddels echtgescheiden, opnieuw vorm geeft bij zijn terugkeer in zijn nieuwe woonst in Gent, samen met zijn twee zonen.
Hij treedt niet in de voetsporen van de gewone toerist. De grote steden en favoriete toeristische bestemmingen laat hij zoveel mogelijk links liggen. Zijn aandacht richt zich veeleer op de minder gekende aspecten van de landen die hij doorkruist, liefst langs landelijke wegen en kleine gehuchten. In deze dorpjes heeft hij boeiende ontmoetingen met gewone mensen die vaak slechts het plaatselijke dialect machtig zijn en dialogeren via een dorpsgenoot, die enkele woorden Engels kent, of door middel van een vertaalfunctie van hun GSM. De auteur heeft het overigens niet erg begrepen op de mobiele telefonie, noch op GPS. Hij geeft de voorkeur aan kaarten en volgt overigens een wandelroute die hij ontdekt heeft op een oude kaart. De muren van zijn nieuwe woning zijn  ook ruim voorzien van meestal oude kaarten. Ik = Cartograaf.
Op zijn tocht rijzen veel vragen. Wie was hier? Wat deed hij? Hoe komt dat? In de mate van het mogelijke worden antwoorden gezocht of oplossingen gesuggereerd.
Hij reflecteert over het agrarische bestaan, over migratie, over het wandelen ‘een luxe, generaties lang voorbehouden aan schrijvers, dichters en andere dromers’, over het recht op luiheid in reactie op de alom verheerlijkte arbeidsethos, over identiteit gefundeerd op ‘belegen clichés en nieuwe leugens’.
Bij dit alles geeft de auteur blijk van een zeer grote eruditie: geschiedenis, filosofie, mythologie, literatuur, biologie, architectuur. Vakgebieden waarin hij zich ongetwijfeld grondig verdiept heeft. In bijlage tot het werk is overigens een omvangrijke lijst opgenomen van de naslagwerken waarvan de auteur gebruik gemaakt heeft.
Zijn trektocht doorheen Europa levert vele verhalen, ontmoetingen en wetenswaardigheden op. De combinatie met zijn persoonlijke bespiegelingen maakt het werk extra aantrekkelijk. De enthousiaste lezer, waaronder Uw dienaar, ziet met spijt het einde van de reis naderen. De tocht mocht zeker langer duren.
Gelukkig staat de geïnteresseerde lezer de omvangrijke bibliografie ter beschikking om zich verder in de geschiedenis van Europa te verdiepen.

Ignace Claessens
Jeroen Theunissen
Ignace Claessens
fictie
recensent
_Ignace Claessens recensent
Meer van Ignace Claessens

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies