Laurence Devillairs
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 930 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

4 januari 2023 Een kleine filosofie van de zee
Het woord "kleine" slaat alleen op het formaat van het boekje, want de zee inspireert de auteur tot nadenken over een heleboel aspecten van het dagelijks leven, gaande van liefde, over identiteit tot het bevechten van ongenoegen met een eentonig bestaan.
Het is niet louter filosofie wat we van dit boekje kunnen opsteken. Wat maakt de Sargassozee zo interessant? Wat betekent de vlag D (Delta) of wat is het verband tussen vlag F (Foxtrot) en het woord "mayday"? En als we het toch over duidelijke hulpkreten hebben, waarom is onze spreektaal nooit zo helder dat we er onze gevoelens expliciet mee uitdrukken? Wanneer was Kaap Bojador niet langer meer het einde van de bekende wereld? En waarom nemen we het ronden van die bekende angstkaap niet als voorbeeld om de angsten in ons leven onder ogen te zien?
Zee of oceaan
Met enige tegenzin a.h.w. geeft Devillairs toe dat er een verschil is tussen een zee en een oceaan, maar met "zee is leven, sterker nog: de zin van het leven" geeft ze aan dat voor haar beschouwingen dit onderscheid niet belangrijk is. Eilanden zijn speciaal. "Ieder van ons is een eiland dat zich verzet tegen de uniforme massa." Er is zelfs een eiland waarvan we minder weten dan van de maan. Wij zijn ook eilanden, wij moeten onszelf zijn, al is geforceerd origineel zijn toch geen doel.
Piraten
Zeerovers, boekaniers, kapers, het zijn de ongekroonde koningen van de zee. In onze jeugd hebben we een romantisch beeld over hen gevormd. Zij zijn waarlijk vrij, denken we. De auteur laat dan de werkelijkheid zien: het enige wat ze wilden was rijk worden. Als ze daartoe dood en verderf moesten zaaien, was dat geen probleem voor hen. En ze bestaan nog! Zowel op zee als in je kantoor krijg je soms te maken met lieden die zich gedragen als niets ontziende piraten om er zelf beter van te worden.
De golven van het leven
Het mooi uitgegeven boekje nodigt uit om het op zak te steken en de toegankelijke teksten nu en dan door te nemen. Dan kunnen we even voor anker gaan en ons niet meer laten heen en weer slingeren door de golven van het leven. De 24 hoofdstukjes manen soms aan tot nederigheid tegenover de weidsheid en de kracht van oceanen, terwijl het hoofdstuk over haaien ons doet nadenken over wat wij met de natuur aanvangen. De meeste teksten zijn evenwel levenslessen. De auteur nodigt ons uit om de inspiratie om beter te leven uit de zee te halen, om schoonheid te zien waar die is, om te dúrven.

De volgende keer dat ik naar Blankenberge ga, neem ik het mee en ga ergens op een duin genieten van haar wijze raad met zicht op zee!

Gerda Sterk
Laurence Devillairs
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies