Christophe Callewaert en Ludo De Brabander
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 722 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

1 december 2022 Oorlogskoorts
Sinds de inval van Rusland in Oekraïne bezondigen de media zich aan zwart-wit denken: de goeie (het westen) tegen de slechte (Rusland). Dit boek wil die mythe doorprikken.
Als je het conflict start bij de inval van Rusland in Oekraïne, dan beland je in een ongenuanceerd verhaal. In dit boek willen de auteurs de diepere oorzaken en de geopolitieke belangen aan het licht brengen. Met flarden geschiedenis uit WOI en WOII.
Jeltsin
Jeltsin kwam aan de macht door een staatsgreep. Hij privatiseerde Rusland en verwachtte in ruil grote waardering van de USA en het westen. Hij werd bedrogen en overal doken beelden op van een dronken Jeltsin. Poetin werd door Jeltsin als opvolger benoemd. In Oekraïne werd het land evengoed uitverkocht, en de armoede steeg. Een deel van de bevolking was Europees gezind, een ander groot deel vond de economische ontwikkeling belangrijker. Het was de start van een nationalistische protestbeweging met grote betogingen, die telkens opnieuw oplaaiden na hardhandig optreden van de ordehandhavers.
Zelensky
Toen Zelensky president werd bleek dat hij afhankelijk was van de oligarch Kolomoisky, die 25 parlementsleden van de partij Dienaars van het Volk controleerde. Hij voerde meteen een grote privatisering van de belangrijkst overheidsbedrijven door en besliste tot een landhervorming. Toen hiertegen protest kwam zei hij: “daar zijn de sovjets weer”. Maar Zelensky had ook een vredespolitiek met Rusland beloofd. Hij beloofde de oorlog in het oosten van Oekraïne te stoppen door vredesonderhandelingen. Maar het liep anders door de tussenkomst van de VS en Obama. Op de annexatie van de Krim reageerden ze meteen met sancties om “Rusland te isoleren door zijn economische en politieke banden met de buitenwereld af te snijden” en het in feite tot een pariastaat te maken.
Kon de oorlog vermeden worden?
De belangrijkste eis van Rusland: dat Oekraïne geen Navo-lid zou worden, werd volgens ingewijden nooit met de VS besproken. De VS vermeden dat dit op de onderhandelingstafel zou komen en hoopten dat Rusland zich in het mislukte avontuur op het slagveld zou storten. Het doel is een regime-change in Rusland en Poetin niet langer aan de macht. Met dit scenario in het achterhoofd zien de schrijvers WOIII en het gevaar voor een nucleaire escalatie opduiken.

Het is een weinig hoopvolle boodschap.

Lieven Vanhoutte
Dit boek werd eveneens gerecenseerd door Walter Lotens.
Christophe Callewaert en Ludo De Brabander
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies