Joris Van Derbeken
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 1564 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

12 november 2021 Woblet. Het creatieve letterspel.
Let op, hier volgt de bespreking van een spel en niet van een boek! Ik rechtvaardig het verschijnen van de recensie in deze boekenrubriek, door erop te wijzen dat dit spel alles te maken heeft met letters, lezen en schrijven.
Wat is het?
In een vrolijke kartonnen doos vind je 72 letterblokjes in licht dennenhout. Op elke zijde staat in het groot een letter. Eronder staat in het klein de letter die op de andere kant in het groot staat. Je mag beide kanten gebruiken. Op die manier kunnen de letters gebruikt worden voor 6 verschillende talen.
Immers, de letterfrequenties van verschillende talen zijn gekend en dus zijn de letters bruikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans en Spaans. Het Frans kent bv. geen ‘k’, het Nederlands gebruikt weinig ‘q’. Op die manier kan een Franstalige met een Nederlandstalige spelen, elk in zijn eigen taal.
Spelregels
De basis is eenvoudig: elke speler neemt een aantal blokjes - bv. 10 - en vormt om ter snelst een woord van minimum 6 letters. Op bijgevoegde kaartjes worden nog 6 andere spelmogelijkheden gesuggereerd, gaande van “maak zelf een kruiswoord”, tot “All-IN” waarbij je 12 blokjes neemt en 3 verschillende losse woorden vormt. Je kan zelf spelregels opstellen, zoals: alle woorden moeten verband houden met een thema. Je kan het online spelen en foto’s doorsturen, iets wat in corona-tijden welkom kan zijn.

7 tot 77 jaar
Dat stond vroeger op de stripverhalen, maar voor dit spel is het eerder van 6-100! Alle niveaus kunnen meedoen op voorwaarde dat de deelnemer kan schrijven. Oma kan gerust met het kleinkind van zes jaar spelen als ze het niveau aanpast. Eerste leerjaar: woorden van 3 letters, volwassenen: 7 letters. Wint het kind altijd, dan maak je het moeilijker en moet het woorden van 4 letters maken. Je mag namelijk een kind niet altijd laten winnen, want hoe graag het dat ook wil, het voelt snel aan dat de “wedstrijd” niet echt is en dan verliest het zijn interesse.

Het lijkt me een goed en nuttig cadeau voor kerst of een verjaardag en dat voor gelijk welke leeftijd.

Vergelijking met Scrabble
Joris Van Derbeken, een Antwerpenaar, is de uitvinder van het spel. Hij legde me uit dat zijn ontwerp méér mogelijkheden biedt dan het wereldberoemde Scrabble. De overeenkomsten zijn duidelijk. Dit zijn de verschillen: je moet niet wachten op elkaar, je speelt allemaal samen. Het gaat om snelheid, niet om punten. Je kan variaties bedenken om het moeilijker te maken. Je kan met 6 talen tegelijk spelen, ieder in zijn eigen taal. Je kan het dus gebruiken in je Spaanse les, bv.
Niet minder dan 600 lagere scholen hebben het in gebruik. De leerlingen leren al spelend bij en dat vinden ze prettig. Bovendien doet het nadenken. Dat is ook de reden waarom het zelfs nuttig is als je het alleen speelt, op welke leeftijd ook, want het hoeft niet competitief te zijn.
Achter zes kartonnen schermpjes kan je verbergen welk woord je legt.
Er zit geen tasje bij om de letterblokjes te herbergen, maar iedereen heeft zeker iets bruikbaar in huis, al was het een grote sok!
Het volgende plukte ik van de website. Het bevat een overzicht van de spelmogelijkheden en legt uit wat een “woble” is!

DE WOBLETS
Woblet is een klein afgelegen dorp.
De inwoners, de wobles, zijn een bijzonder creatief poezenras.
De wobles hebben een strikte dagelijkse routine. Het Opwarmertje spelen ze om zes uur ‘s morgens als ochtendgymnastiek.
Bij het ontbijt maken ze het Woblet-kruiswoord.
Daarna gaan ze naar de markt om Ruilhandel te spelen.
En ’s avonds is het tijd voor het grote avontuur
Dan houden ze een Blind date vol verrassing.

Gerda Sterk
Productspecificaties:
Personage: Geen personage
Merk: Jorta
Baeckens Books
7 - 12 jaar
Leren lezen
1 tot 6 spelers
Joris Van Derbeken
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies