John Tierney & Roy F. Baumeister
Gerda Sterk
Non-fictie
  • 2276 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

16 juni 2021 De kracht van het negatieve en hoe je die positief kunt inzetten
We mogen gerust stellen dat we in een wereldwijde COVID-19 crisis zitten, dus dit boek komt precies op tijd. Het is geschreven met het doel individuen te leren dat ze voor zichzelf kunnen denken, zodat ze niet ten prooi vallen aan sociale stupiditeit en morele paniek.
_Wat roert daar in het struikgewas?
Het maakt om te beginnen duidelijk dat mensen altijd gebaat waren met “slecht is beter dan goed”. Degenen die het geritsel in het struikgewas toeschreven aan een leeuw en niet aan een toevallig briesje, konden het vertellen aan hun nakomelingen.

Onze omgeving is veel minder bedreigend geworden, maar onze breinen blijven in de overlevingsmodus staan. Erger nog: we zijn ten prooi gevallen aan een “veiligheidsverslaving”.
_De kracht van de media
In de 10 hoofdstukken van dit boek komen overal de media en de sociale netwerken aan bod.

“Goed nieuws is geen nieuws” wordt dagelijks toegepast in elke krant. Zo bijvoorbeeld berichten ze graag over studies die een verband aantonen tussen social mediagebruik, eenzaamheid en depressies, terwijl andere studies aantonen dat de gebruikers ervan juist hechtere relaties hadden. Daarover lezen we dan weinig of niets (p. 183)
_Het negatieve is sterker dan het positieve
Maar met de Regel van Vier komen we al een heel eind: “er zijn vier positieve dingen nodig om één negatief ding te compenseren”. (p. 33).

De auteurs geven regelmatig raad om het negatieve te herkennen, zodat je je er vervolgens tegen kan verweren. Vanaf p. 60 bijvoorbeeld lezen we in het hoofdstuk “Liefdeslessen”, hoe we relaties kunnen vrijwaren van het negatieve.

In het onderwijs daarentegen, zijn de auteurs eerder voorstander van het gebruik van de stok in plaats van de wortel. De leerling moet niet voortdurend geprezen worden. Discipline werkt namelijk beter, dit blijkt uit de aanpak van bepaalde Amerikaanse scholen. Met dit standpunt zal zeker niet iedereen het eens zijn.
_De zwarte kat
Bijgeloof beperkt zich meestal tot het voorspellen van onheil. De predikanten in de V.S. die hel en verdoemenis orakelen, hebben méér aanhangers dan de gematigde pastoors.

Relatietherapeuten benadrukken de fouten, aan ouders wordt geleerd wat ze allemaal verkeerd doen. Onruststokers zetten arme mensen op tegen de rijken en omgekeerd.

Maar meestal zijn we ons niet eens bewust van onze negativiteitsbias, laat staan dat we ons ertegen verweren.
_Crisiscrisis
Er wordt gesproken over een “crisiscrisis”.

Wat betekent dit?

1. Het zal altijd lijken alsof de wereld in crisis verkeert

2. De crisis is nooit zo erg als ze lijkt

3. De oplossing kan de boel gemakkelijk verergeren

Ik vraag me af in hoeverre deze drie aannames (op p. 203 in de uitgave) van toepassing zijn in corona-tijden! Er worden zes middelen gesuggereerd om die crisiscrisis tegen te gaan, waaronder: “deel je goede nieuws” en “wees blij wanneer anderen je hun goede nieuws vertellen”; deze worden uitgewerkt in het boek.
_American football
De auteurs illustreren veel van hun bedenkingen met voorbeelden die meestal ontleend zijn aan het leven in de V.S.

De voorbeelden worden soms (te) breed uitgewerkt, maar ze illustreren wel mooi de theorie.

Dit boek helpt om negativiteit in het eigen leven te bevechten. Het doet je verstaan waarom één woord van kritiek zoveel méér impact heeft dan vier woorden van lof en stelt de vraag of de negativiteit die we zelf soms spuien, eigenlijk wel nodig is.

Er wordt niet gepretendeerd door de auteurs dat ze het klimaatprobleem kunnen oplossen, de laatste hongersnood uit de wereld helpen, of racisme verbannen, maar de inhoud helpt je bij het nadenken.      
En dat is altijd een verdienste van een goed boek!
John Tierney & Roy F. Baumeister
Gerda Sterk
Non-fictie
Lid van Humanistisch Verbond, VJV, SKEPP
_Gerda Sterk - Recensent
Meer van Gerda Sterk

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies