Annette Verspoor
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
  • 1301 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

26 november 2020 De wens in het water
Op de flap staat een bij-titel: jeugdroman. Het is een verhaal voor 10 tot 12-jarigen. Over de Tweede Wereldoorlog, geschreven aan de hand van dagboekfragmenten van een oude man, die zich in het bos verschuilt.
Ik kan me moeilijk in het verhaal inleven, wellicht ben ik ook een oude man. Maar dat kinderen, bestookt door de cyberwereld met ipads en een erg visuele omgevingswereld echt geboeid worden door een dergelijk verhaal, durf ik betwijfelen.

Misschien wel een boek dat in klasverband aanleiding kan zijn tot een dagboek?
_Goede bedoelingen te over
Het boek wil de herinneringen aan de gebeurtenissen van WOII in Nederland voor jongeren levendig houden en tastbaar maken. Uitgangspunt is het feit dat de jongeren het woord “moffen” niet kennen. Een mof is in Nederland een scheldwoord voor de Duitse bezetter tijdens de bezetting.

In Vlaanderen kennen we zelfs geen scheldwoord, in Wallonië wel “les boches”. Een teken van de collaboratie in Vlaanderen?

Er zijn wel een aantal historische verschillen in de historische interpretatie van WOII tussen Vlaanderen en Nederland, een bijkomend probleem voor kinderen om dit boek echt leuk te vinden. De relatie met de wereld van hun (over)grootouders en de beleving van een oorlog wordt er moeilijker door.
_Bruikbaar in klasverband?
Het boek bevat wel thema’s die in het vijfde of zesde leerjaar kunnen gebruikt worden.

Een goede ondersteuning vinden leerkrachten op de website 

Je vindt daar ook een downloadbare handleiding om het lezen in klasverband te bevorderen.
Annette Verspoor
Lieven Vanhoutte
Non-fictie
recensent
_Lieven Vanhoutte recensent
Meer van Lieven Vanhoutte

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies