Karel Van Dinter
Magda Heeffer
Non-fictie
  • 2576 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

12 november 2018 Van Plato tot Pinxten
De humanist Machiavelli schreef over boeken lezen dat hij het zag als in dialoog gaan met grote geesten uit het verleden, zoals in zijn geval Dante. Hij kleedde zich dan mooi aan voor hij zich aan zijn leestafel zette om deze personen en hun gedachten met gepaste eerbied tegemoet te treden. Dat gevoel kreeg ik ook bij het lezen van deze verzameling fantastische gedachten van zoveel vrijzinnige grote geesten die we rijk zijn. Wat een goed idee om de gesprekken die Karel Van Dinter voor Het Vrije Woord Radio opnam, nu op papier te zetten.
Om te beginnen spreekt filosoof Jaap Kruithof op 7 september 1998 over het boek dat hij als zijn humanistisch lijfboek beschouwt: ‘Het vrije denken: het ongelijk van een humanisme’ van filosoof Ronald Commers uit 1992. Kruithof vindt het een boek van blijvende betekenis voor de vrijzinnige ideeëngeschiedenis. “Het brengt ons terug tot waar het in het vrije denken echt om dient te gaan: een kritische, rebelse opstandigheid tegen elke vorm van heerszuchtig, arrogant en totalitair denken. Gericht tegen de verstikking door godsdienstig, maar ook wetenschappelijk dogmatisme.”
Het laatste gesprek in het boek Van Plato tot Pinxten. 38 vrijdenkers over hun lijfboek.is dat met Marleen Temmerman, op 15 april 2017. Het is het laatste gesprek omdat de VRT toen de uitzendingen stopzette. De voorkeur van Marleen Temmerman ligt bij het boek ’De strepen van de zebra’ van Rik Pinxten uit 2007. Zij vindt het boek nog steeds relevant en niet enkel voor vrijzinnig humanisten. Rik Pinxten formuleerde toen als een van de eersten een geëngageeHet laatste gesprek in het boek Van Plato tot Pinxten. 38 vrijdenkers over hun lijfboek.is dat met Marleen Temmerman, op 15 april 2017. Het is het laatste gesprek omdat de VRT toen de uitzendingen stopzette. De voorkeur van Marleen Temmerman ligt bij het boek ’De strepen van de zebra’ van Rik Pinxten uit 2007. Zij vindt het boek nog steeds relevant en niet enkel voor vrijzinnig humanisten. Rik Pinxten formuleerde toen als een van de eersten een geëngageerde visie op de multiculturele samenleving en de uitdagingen die de globalisering toen al stelde.
Marleen ervaart dagelijks de dingen waar Rik het in ‘De strepen van de zebra over heeft’. “Het is een antropologisch manifest, maar vooral meer dan dat. Je kan het zien als een vrijzinnig humanistisch kompas voor het samenleven in een multiculturele wereld. Het was een ambitieus boek. Dat is ook de reden waarom het mij nog steeds inspireert.”
Als lezen verrijkend is, dan geldt dat zeker voor dit boek. Het zal altijd heerlijk blijven om stukken te herlezen. Een onmisbaar boek, niet enkel voor elke vrijzinnige en iedereen die geïnteresseerd is in humanisme, maar voor alle mensen die in dialoog willen treden met grote geesten uit het verleden. Respect!
Karel Van Dinter
Magda Heeffer
Non-fictie
Cultuurwetenschapper MA
_Magda Heeffer Boekenrubriek Humanistisch Verbond
Meer van Magda Heeffer

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies