Clive Thompson
Paul Van Aelst
Non-fictie
  • 3271 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

Waardering

26 september 2019 De coders
Clive Thompson, geboren in 1968, is een Canadees journalist die woont in Brooklyn, New York. Hij schrijft freelance voor The New York Times Magazine, Wired en Fast Company. Met ‘De coders’ beschrijft Clive Thompson de wereld van het programmeren en meer nog die van de programmeurs.
In elf hoofdstukken krijg je een kijk op wat het programmeren inhoudt. Thompson bekijkt zowel de positieve als de negatieve kanten hiervan. Hij geeft ook een overzicht van decennia aan geschiedenis, maar toch heb je nooit het gevoel weg te zinken in te veel details.
De auteur kijkt verder dan de traditionele visie op wie programmeert: hij beschrijft hoe het dagelijkse werk er voor deze mensen uitziet en biedt tegelijkertijd inzicht in verschillende werkwijzen.

Elk tijdperk heeft een eigen toonaangevende beroepsgroep. In de 19de eeuw waren het, bij de vorming van rechtsstaten, de juristen, in de 20ste eeuw de bankiers op de financiële markten en bij de voltooiing van de industrialisatie waren het de ingenieurs.
De 21ste eeuw wordt het tijdperk van de programmeurs. Zij zijn niet enkel de architecten van onze moderne maatschappij, maar ook de oprichters van de invloedrijkste hedendaagse bedrijven. Van Google tot Facebook bepalen zij onze manier van leven en vooral onze manier van communiceren met de rest van de wereld.
Het wordt dan ook tijd dat we meer te weten komen over deze mensen, vooral betreffende hun manier van denken en beslissen.

Programmeurs zijn de wereld van binnenuit aan het veranderen, en niets houdt hen tegen. Het is echter steeds belangrijk om voor ogen te houden dat achter elk computerprogramma mensen aan het werk zijn, met telkens hun eigen morele gebreken en waarden. We mogen ons bijgevolg niet te gemakkelijk of te snel neerleggen bij hun almacht.
Wanneer we onze kritische ingesteldheid niet behouden zal software de wereld “opeten” zonder dat we ons daarvan bewust zijn.
De huidige generatie programmeurs is opgegroeid in het tijdperk van het world wide web en de mobiele telefoon. Snelheid primeert op kritisch onderzoek. Vermits programmeren neerkomt op creëren uit het niets, is het zeer wenselijk om de maatschappelijke gevolgen daarvan te onderzoeken. We moeten geen schrik hebben voor robots, maar eerder voor de mensen die het besturingssysteem voor deze robots ontwerpen. De robot of computer zal altijd slechts doen wat de programmeur hem qua mogelijkheden heeft ingegeven.

De schrijver gaat hier dus dieper in op artificiële intelligentie (AI) en morele keuzes. Hij waarschuwt tevens voor het dwangmatig gebruik van informatica en voor de enorme schaalgrootte ervan. Computers zijn al lang niet meer uit het dagelijkse leven weg te denken.
Dit boek is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van de informatica. De lezer hoeft helemaal niet onderlegd te zijn in de werking van een computer of een computertaal te beheersen. Dit is in tegendeel een zeer toegankelijk boek dat het heeft over de mensen die voor de softwareprogramma’s verantwoordelijk zijn.

Clive Thompson is erin geslaagd een vlot leesbaar boek te maken met daarin toch heel wat informatie. Hij brengt zowel het positieve als het negatieve aspect van coderen onder de aandacht.
De titel van het boek ‘De coders’ is echter letterlijk van de Amerikaanse editie overgenomen en stoort mij als on-Nederlands. Schitterend is wel dat de ‘Noten’ van het boek te raadplegen zijn op de website van de uitgeverij. Het gaat over 58 pagina’s aan noten die het boek nodeloos dikker en duurder zouden hebben gemaakt. Deze noten vind je hier
Clive Thompson
Paul Van Aelst
Non-fictie
-
_Paul Van Aelst - Recensent
Meer van Paul Van Aelst

_Van zelfde auteur

_Nieuwste recensies

Bekijk alle nieuwe recensies