Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 944 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

25 januari 2021 Klimaatdichters
Net zoals Poets for the Planet wil een grote groep Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars op creatieve en kunstzinnige manier bijdragen aan de strijd voor een klimaatvriendelijke wereld.
Bekende namen en jong talent verenigen de krachten in een poëziebundel (´Zwemlessen voor later´). Ze willen sprankeltjes hoop verspreiden in de samenleving en mensen laten reflecteren over het belang van de natuur, over (hun) levensstijl, het economisch bestel,...
Maar hun engagement gaat verder dan dat: via de kracht van taal hopen ze ook de politici te mobiliseren. Daarom schreven ze een Klimaatbrief aan 5 Vlaamse en 5 Nederlandse politici. Op basis van hun bevoegdheden kozen ze in België voor Alexander De Croo, Tinne Van der Straeten, Hilde Crevits, Zuhal Demir en Wouter Beke. In Nederland richten ze zich op Mark Rutte, Carola Schouten, Mona Keijzer, Eric Wiebes en Paul Blokhuis.
Een fragment:
“We willen leiders die inzien dat de keuze tussen planeet en profijt geen keuze is. We willen politici die de poëzie begrijpen van reduceren, recupereren, recycleren en repareren.”
Mooi is ook dat de opbrengst van hun bundel wordt geschonken aan One World Tree Planting, een organisatie die herbebossing ter harte neemt – praktische klimaatactivisten wereldwijd zeg maar.
Hun brief eindigt met het sprekende: “Wij schrijven de aarde niet af”.

Je vindt de website van de dichters en de volledige brief hier.
None
Zwemlessen voor later, Moya de Feyter (red.), Vrijdag uitgeverij, 2020, 9789460019128, € 20.  Ook uitgegeven als e-book.
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws