Het Vrije Woord
Geschreven door Magda Heeffer
  • 1372 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

14 januari 2021 Groen voor legale abortus in Argentinië
Het is hen eindelijk gelukt. De vrouwenrechtenbeweging heeft na een jarenlange strijd het pleit gewonnen. Twee jaar geleden lukte het nog niet, maar nu was er een meerderheid van 38 tegen 29 en 1 onthouding in de Argentijnse senaat om de wet op de legalisering van abortus goed te keuren. Een mijlpaal in de zo conservatieve regio waar de huidige paus zijn roots heeft. De strijd moest niet alleen geleverd worden tegen de invloed van de Rooms-Katholieke Kerk. Ook de Evangelisch-Protestantse Kerken spanden met de katholieken samen en riepen hun gelovigen op om te protesteren tegen wat zij noemen 'het doden van zo veel onschuldige kinderen'.
In Argentinië groeit het secularisme, vooral onder de jongere generatie. De heerschappij die de kerken daar al zo lang hebben, is verminderd en daarmee verdwijnen ook de barrières voor liberalisering. De gunstige stemming was ook een overwinning voor president Alberto Fernandez. Hij voerde campagne op een platform voor het recht op abortus, gendergelijkheid, homo- en transgenderrechten. Fernandez en enkele andere politici die de maatregel ondersteunden zeggen dat ze het niet zien als een moreel of religieus probleem, maar als een kwestie van volksgezondheid.
Onderzoekers zeggen dat er in Argentinië elk jaar honderdduizenden ondergrondse abortussen worden uitgevoerd. In 2016 werden ongeveer 40 000 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen voor complicaties in verband met abortussen, terwijl tussen 2016 en 2018 minstens 65 vrouwen stierven aan complicaties, volgens een rapport van het Argentijnse Access to Safe Abortion Network. Het legaliseren van abortus zou de praktijk uit de schaduw halen, zei senator Norma Durango. "Abortus is een realiteit, en het vindt al sinds mensenheugenis plaats", zei ze.
Er werd heel emotioneel gereageerd door de supporters van de wet. Sommigen dansten van blijdschap op straat tot de zon opkwam boven Buenos Aires. Anderen dachten met droefheid aan de vrouwen die hun leven verloren aan een onveilige abortus. Velen zeiden dat ze van plan waren hun strijd voor gelijkheid voort te zetten. "Dit is de vloer en niet het plafond", zegt Julia Cicuttia, 29, een psychologe die al acht jaar campagne voert om abortus te legaliseren. "Nu zullen we moeten blijven vechten om onze rechten verder uit te breiden."
De effecten van de stemming over legalisatie zullen waarschijnlijk door heel Latijns-Amerika gaan, en pleitbezorgers voor abortusrechten elders in de regio stimuleren. Het symbool van die inspanning in Argentinië – groene zakdoeken – begint op te duiken in andere landen waar vrouwen de straat op zijn gegaan om meer steun voor hun rechten te eisen.
Hoe mooi sluit dit resultaat van strijd aan op het feit dat de Prijs Vrijzinnig Humanisme 2021 wordt toegekend aan prof. dr. Jean-Jacques Amy 'omwille van zijn levenslange activisme voor de rechten van verdrukten, in het bijzonder de rechten van de vrouw'. Als gynaecoloog werd hij geconfronteerd met de zware gevolgen van clandestien uitgevoerde abortussen. Zijn inzet maakte dat hij de meest veroordeelde arts was in het kader van zwangerschapsafbrekingen, maar die prijs was hem nooit te hoog. Hij verdient een groene zakdoek.un
(Bron: The New York Times, 30/12/2020)
Het Vrije Woord
Cultuurwetenschapper MA
_Magda Heeffer Boekenrubriek Humanistisch Verbond
Meer van Magda Heeffer

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws