• |
Ecotips
  • 685 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

11 mei 2017 De drie basics van een groene, circulaire economie
Een duurzame, circulaire economie creëren vraagt om innovatieve strategieën. Hergebruik of recyclage – en niet inschakelen van steeds maar nieuwe grondstoffen – is hierbinnen een centraal gegeven. Dit lijkt op het eerste zicht steeds goedkoop, maar is daarom niet altijd makkelijk te realiseren.
Toch laten best practices de mogelijkheden hiervan zien. Creatieve oplossingen worden gezocht rond 3 basiseisen: het rendabel houden van recyclage, het aanpassen ven productieprocessen en het drukken van de kosten en logistiek rond het retourneren van goederen. Succesverhalen tonen dat heil is te vinden in het regelen van retourlogistiek door statiegeldsystemen of leaseconstructies. Betrokken bedrijven maken recycleren rendabel door producten anders te ontwerpen (denk bvb. modulair,...) of via aangepaste productieprocessen. Tevens worden materialen “anders” toegepast (bvb. via chemische of technische tussenkomsten) zodat ze zo zoveel mogelijk opnieuw inzetbaar zijn.
Dit is uiteraard een leerproces. Maar vooral wanneer bedrijven zien dat recyclage in brede zin ook voordelig is, happen ze toe.

En dat maakt onze economie weer efficiënter en milieuvriendelijker: met minder ‘plastic soup’ en zo min mogelijk terugvallen op niet-herwinbare grondstoffen..
Kennen jullie goede voorbeelden hiervan?
Ecotips

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws