Vrijzinnige Vrouwen
Geschreven door Oorlog in druk
  • 2719 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

21 juni 2020 Oorlog in druk
Zoals u weet, heeft het coronavirus op alle vlakken behoorlijk wat stokken in de wielen gestoken. Dat was ook het geval voor het reeds lang geplande evenement 'Oorlog in druk': een literaire ochtend over vrouwen en/in oorlog, georganiseerd in het kader van het jaarthema Mensenrechten en herinnering. Maar eens te meer blijkt dat het sterke geslacht niet voor een gat te vangen is en de (vrouwelijke) auteurs die we aan het woord wilden laten, hebben ervoor gezorgd dat we ook online van hun verhaal kunnen 'genieten'. We laten u graag kennismaken met zeven auteurs die vanuit verschillende invalshoeken een beklemmende en beklijvende boodschap brengen over vrouwen en/in oorlog: Marie Bamutese (met Peter Verlinden), Frieda Joris, Ann Lamon, Joanie de Rijke, Anne Marie Van Broeck, Katrien Van Hecke en Jennie Vanlerberghe. Een uniek programma dat we u graag aanbieden in het kader van een wel heel bijzondere Wereldhumanismedag 2020.
_Marie Bamutese met Peter Verlinden
Peter Verlinden is journalist, auteur en docent, en werkte dertig jaar voor de VRT. Zijn echtgenote Marie Bamutese kwam in 1999 als vluchtelinge vanuit Rwanda en Congo naar België, is maatschappelijk werkster en studeert nu politieke wetenschappen aan KU Leuven. In Marie – overleven met de dood beschrijven Peter en Marie het verhaal van de jonge Marie die als kind met haar familie vanaf 1990 de oorlog in Rwanda meemaakt en in 1994 moet vluchten naar Congo, in de nasleep van de genocide, de oorlog en de massamoorden. In 1999 slaagt ze erin om naar Europa te vluchten als minderjarige asielzoeker.
Marie Bamutese met Peter Verlinden
_Frieda Joris
Frieda Joris, auteur van 'Grote Liefdes in de Grote Oorlog', over liefdesverhalen in WO I

Frieda Joris is journaliste en auteur. Ze werkte 45 jaar op de redactie van Het Laatste Nieuws, waar ze als senior writer grote reportages, levensverhalen, columns en ontelbare interviews heeft geschreven. Ze won verschillende persprijzen, waaronder de Belgisch-Nederlandse Prijs voor Onderzoeksjournalistiek en de Persprijs van Belfius. Ze publiceerde verschillende boeken, waaronder twee over de oorlog: Grote Liefdes in de Grote Oorlog met verhalen over WO I, en De oorlog was toch voor iets goed over WO II.
Frieda Joris
_Ann Lamon
Ann Lamon, auteur van 'Jungle. Berichten uit transitland' over vrouwen en moeders op de vlucht

Ann Lamon werkt als informaticus aan de KU Leuven. In haar vrije tijd zet ze zich in voor mensen op de vlucht en bezielt ze mee het burgerinitiatief Hoegaarden Schenkt Warmte, dat zich voornamelijk richt op hulp voor vrouwen en kinderen onderweg. Jungle. Berichten uit transitland vertelt het verhaal van vrouwen op de vlucht. Ann Lamon sloot zich aan bij een hulpkonvooi dat goederen brengt naar de jungle in Calais, waarbij ze heel wat vluchtelingen ontmoette. Ann luistert naar hun verhalen: de gruwels van IS, mensensmokkel en de repressieve houding van de EU lieten ernstige trauma's na.
Ann Lamon
_Joanie de Rijke
Joanie de Rijke, auteur van 'In handen van de taliban' over het huiveringwekkende verhaal van haar gijzeling door de taliban in Afghanistan

Joanie de Rijke heeft als journaliste al ettelijke oorlogszones bezocht, maar in 2008 loopt het mis wanneer ze in Afghanistan wordt ontvoerd door de taliban. Zes dagen lang strijdt ze moedig voor haar leven, tot de vrijlating volgt. Bij thuiskomst schrijft ze een boek over haar ervaring. Ondanks deze traumatiserende belevenis werkt ze verder als journaliste in de regio, en schrijft ze opnieuw een boek over Pakistan, 'het gevaarlijkste land ter wereld', een revelatie in de Nederlandstalige journalistiek. Als reporter, vooral voor het weekblad Knack, blijft ze naar Azië, het Midden-Oosten en de Balkan trekken. Ze krijgt er te maken met keiharde oorlog, maar ook met de menselijke kant.
Joanie de Rijke
_Anne Marie Van Broeck
Anne Marie Van Broeck met 'Colombiaanse vrouwen, slachtoffers van het gewapend conflict, aan het woord'

Anne Marie Van Broeck is antropologe en heeft al 25 jaar een band met Colombia. Met Colombiaanse vrouwen, slachtoffers van het gewapend conflict, aan het woord vertelt ze over het gewapend conflict in Colombia en de vele verdwenen personen.
Anne Marie Van Broeck
_Katrien Van Hecke
Katrien Van Hecke, auteur van 'Marie, soldaat in het leger van Napoleon' over Marie Schellinck (°1757, Gent) die zich als man vermomt en dienst neemt in het Franse revolutionaire leger

Katrien Van Hecke studeerde geschiedenis aan de UGent. Na enkele jobs als ambtenaar ging ze voor haar jeugddroom: kinderverhalen en romans schrijven. Haar boeken zijn uitgegeven bij De Eenhoorn, Lannoo, Clavis. Ze geeft vertellingen en lezingen over eigen werk, en over verschillende thema's in de literatuur.
Katrien Van Hecke
_Jennie Vanlerberghe
Jennie Vanlerberghe, auteur van 'Lach niet Khanoem' over vijf jaar Vrouwenhuis in Istalif, Afghanistan

Jennie Vanlerberghe heeft een sterke reputatie opgebouwd als journalist, auteur en vooral als verdediger van vrouwenrechten. In 1991 stond Jennie aan de wieg van de Belgische afdeling van Moeders voor Vrede. Als voorzitter bezoekt ze over de hele wereld conflictgebieden, waar ze oorlogs- en andere misdaden tegen meisjes en vrouwen aanklaagt. Momenteel is ze vooral actief in Afghanistan. In België werd Jennie verkozen tot Vrouw van het Jaar en van Koning Filip kreeg ze de adellijke titel van barones.
Jennie Vanlerberghe
Vrijzinnige Vrouwen
'Oorlog in druk': een literaire ochtend over vrouwen en/in oorlog, georganiseerd in het kader van het jaarthema Mensenrechten en herinnering
_Oorlog in druk -
Meer van Oorlog in druk

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws