Het Vrije Woord
Geschreven door Magda Heeffer
  • 2283 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

30 januari 2018 Atheïsme crimineel in Egypte
De IHEU, de International Humanist and Ethical Union, stelt een Egyptisch wetsvoorstel tegen atheïsme aan de kaak. Amr Hamroush, het hoofd van het comité voor religie in het Egyptisch parlement, wil atheïsme definiëren als een vorm van minachting voor religie.
Zijn argument is dat het gebrek aan een geloof in god een vorm van minachting voor religie is en daar bestaat al een wet voor in Egypte die dat als een misdaad aanmerkt. Het is strafbaar en kan iemand tot vijf jaar gevangenis kosten. Steeds meer jongeren zeggen dat ze atheïst zijn en dat is een gevaarlijke trend die beknot moet worden omdat het een bedreiging is voor de samenleving, aldus Hamroush. Hij ziet een grote rol weggelegd voor Al-Azhar, het hoogste religieuze instituut van Egypte, en de Kerk, om te voorkomen dat atheïsme zich verder verspreidt. Uiteraard steunt Al-Azhar het wetsvoorstel om atheïsme als een misdaad te bestempelen en ze beloofden diegenen te straffen die ‘verleid’ werden door het atheïsme. Nu al kunnen moslimvrouwen een scheiding aanvragen als hun echtgenoot godsdienst afwijst. De media, religieuze leiders en politici leggen soms een verband tussen atheïsme en homoseksualiteit, dat op dezelfde manier wordt verguisd. Zij promoten de idee dat zowel atheïsme als homoseksualiteit ‘psychologische onevenwichtigheden’ versterken.
De voorzitter van de IHEU, Andrew Cobson, vindt het een groteske schending van de rechten van niet-religieuze mensen als deze wet erdoor komt. Om het niet geloven in god gelijk te stellen met extremisme en mensen schrik aan te jagen voor het einde van de samenleving, is niet enkel feitelijk verkeerd, het is een belediging voor niet-religieuze mensen overal. Het verhoogt het risico op discriminatie van niet-religieuzen, en het leidt af van en maakt een aanfluiting van de echte uitdagingen van terrorisme en intercommunaal geweld waarmee Egypte wordt geconfronteerd. Het in een wet gieten van wat een duidelijk vooroordeel tegen humanisten en de niet-religieuzen in het algemeen is, zou een schending betekenen van de mensenrechten, van de vrijheid van gedachte en van de vrijheid van meningsuiting.
Andere rare en vaak ongrondwettelijke wetten die in Egypte werden voorgesteld, omvatten het verbieden van ripped jeans, het verbieden van westerse namen, het beschuldigen van mensen die zich registreren op Facebook, het aanmoedigen van genitale verminking van vrouwen, het verplichten van maagdelijkheidstests voor universiteitsstudentes en het beboeten van mensen die een trouwbelofte verbreken.
Het is niet duidelijk of deze wet tegen atheïsme zich enkel tegen de eigen bevolking richt, of dat mensen die Egypte bezoeken dan ook strafbaar zijn. In Saoedi-Arabië gelden sinds 2014 antiterrorismevoorschriften waardoor “de promotie van atheïstische gedachten in welke vorm dan ook” vogelvrij verklaard is. Minstens 73 landen hebben wetten tegen godslastering en afvalligheid of beide, meestal met gevangenisstraf of soms de doodstraf tot gevolg. De volledige lijst staat in het Freedom of Thought Report. Toch wel eens de moeite waard om te bekijken voor je naar een ‘paradijselijke bestemming’ op reis wilt gaan.
Het Vrije Woord
Cultuurwetenschapper MA
_Magda Heeffer Boekenrubriek Humanistisch Verbond
Meer van Magda Heeffer

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws