Ecotips
Geschreven door Sien Simoens
  • 1185 keer bekeken
  • minuten leestijd
  • Reacties

28 november 2019 Veel burgers en bedrijven zijn ondanks alles toch meer actief rond het klimaat
De doemscenario´s over het klimaat stapelen zich verder op. Nu uitlekt dat ook onze overheid investeert in twijfelachtige contracten in de sowieso al desastreuse palmoliebusiness (onderzoek van Human Rights Watch) en daarbij niet enkel ontbossing in de hand werkt en de toename van CO2 in de atmosfeer bevordert, maar ook de levens van betrokken arbeiders aantast; nu zelfs de massale klimaatbeweging niet overtuigend genoeg was voor een echt ambitieus politiek plan (waarin niet vooral de gewone burger het gelag betaalt); nu het behalen van de wereldwijde klimaatdoelstellingen steeds moeilijker en minder realistisch lijkt…
Kunnen en willen we nog iets ondernemen? Hoe moeten wij ons als burgers nog medeverantwoordelijk voelen?

Enkele hoopgevende initiatieven tonen dat er toch ook veel bereidheid is, dat we de verandering, de transitie naar een meer duurzame samenleving, samen willen aangaan.
Zoals het volgens sommigen onverwachte succes van NewB, de alternatieve bank, de coöperatieve instelling die niet wil investeren in onethische fondsen of werken met royale bonussen en die vooral lokaal wil investeren. Dat zou een mooie opsteker kunnen worden in het Belgische bankenlandschap.

Wil je hierover meer weten? Neem dan een kijkje op de site van NewB en de motivering van hun project en missie.

Of wil jij graag eens weten hoe jouw ´thuisbank´ scoort op gebied van duurzaamheid en mensenrechten?
Bekijk dan even de bankenwijzer of informeer je meer in detail op de website van Fairfin vzw, dat al jarenlang bezig is met het sensibiliseren en mobiliseren rond verantwoorder sparen en investeren als tool tot maatschappelijke verandering. Hier vind je concrete actie-mogelijkheden.
En wie meer wil begrijpen over het belang van palmolievrij consumeren en liever palmolievrij gaat shoppen, kan inspiratie opdoen op volgende site en de uitgebreide lijst bekijken van producten met palmolie, zodat je weet waarop je kan letten in de winkel en dus best niét kan kopen.
Check ook even Sign my Future om te zien welke bedrijven en organisaties hebben aangegeven dat zij mee hun schouders willen zetten onder een klimaatbeleid. Voor henzelf, voor hun kinderen, voor de planeet.
Ecotips
educatief medewerker Humanistisch Verbond (nationaal)
_Sien Simoens Educatief medewerker
Meer van Sien Simoens

_Recent nieuws

Bekijk alle nieuwe berichten

_Populair nieuws

Bekijk meer populair nieuws