• |

Wetenschap is TOP! Sebastiaan Engelborghs "Diagnosestelling en behandeling van de ziekte van ALZHEIMER: een update"

  • Datum: Donderdag 10 oktober 2019 20:00 tot 21:30
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: VC De Schakel, Steenweg 32, 2800 Mechelen
  • Type: Lezing/spreker
  • Organisator: UPV afdeling Mechelen
  • Partner: Humanistisch Verbond Mechelen 247

In samenwerking met Vorming Plus Mechelen

3 Euro algemeen/2 Euro voor Uitpas en Kansentarief  (inclusief 1 gratis consumptie)

(via overschrijving op rek. BE97 0016 5530 0249 met vermelding Naam, aantal, datum lezing). Scholieren en studenten gratis op vertoon van hun leerlingen/studentenkaart. Abonnement voor de 5 lezingen: 12 Euro/8 Euro (vermeld: “abonnement”).

Vooraf inschrijven op info@hvvmechelen.be wordt sterk aanbevolen.

Info en inschrijving : info@hvvmechelen.be of 015 21 24 71

Oudere mensen worden in regel geconfronteerd met wat (ouderdoms)vergeetachtigheid. Een gradatie verder spreekt men over “milde cognitieve stoornissen” (M.C.I.) Dit kan evenwel gradueel evolueren naar een echte dementie zoals de ziekte van Alzheimer. Dementie is een ernstige aandoening die niet alleen het geheugen aantast, maar ook bijkomende (secundaire) functiebeperkingen met zich meebrengt, zowel in gedrag, persoonlijkheid en emoties. Dementie heeft een grote impact op het leven van de patiënt, mantelzorgers, familie en vrienden.

Sebastiaan Engelborghs geeft een stand van zaken van diagnosestelling en behanbdeling.In het werk van Sebastiaan Engelborghs neemt ook jongdementie een bijzondere plaats in. Bij jongere mensen zijn de symptomen veel minder duidelijk en de diagnose daardoor veel moeilijker. Men denkt te lang aan stress, burn-out of depressie voordat er een vermoeden van dementie ontstaat. De diagnostische instrumenten van neurologen zijn daarom veel relevanter voor deze doelgroep. Bij jongdementie is er ook meer sprake van erfelijke factoren.

Sebastiaan Engelborghs is hoofd van de dienst Neurologie van het UZ Brussel, en gespecialiseerd in neurodegeneratieve breinverstoringen die dementie veroorzaken. Aan de Universiteit van Antwerpen ontwikkelde hij het Referentiecentrum voor Biologische Markets voor Dementie. Hij is ondervoorzitter van de Belgische Raad voor Dementie, en uitvoerend lid van de Stuurgroep van het European Alzheimer’s Disease Consortium.


Keer terug