• |

Wetenschap is TOP! Karen Celis: 'Voor diversiteit en gelijkheid, en tegen quota!'

  • Datum: Donderdag 3 oktober 2019 20:00 tot 21:30
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: VC De Schakel, Steenweg 32, 2800 Mechelen
  • Type: Lezing/spreker
  • Organisator: UPV afdeling Mechelen
  • Partner: Humanistisch Verbond Mechelen 247

In samenwerking met Vorming Plus Mechelen

3 Euro algemeen/2 Euro voor Uitpas en Kansentarief  (inclusief 1 gratis consumptie)

(via overschrijving op rek. BE97 0016 5530 0249 met vermelding Naam, aantal, datum lezing). Scholieren en studenten gratis op vertoon van hun leerlingen/studentenkaart. Abonnement voor de 5 lezingen: 12 Euro/8 Euro (vermeld: “abonnement”).

Vooraf inschrijven op info@humanistischverbondmechelen.be wordt sterk aanbevolen.

Info en inschrijving : info@humanistischverbondmechelen.be of 015 21 24 71

Karen Celis: Voor diversiteit en gelijkheid, en tegen quota!

Diversiteit is een hoera-woord en iedereen is pro. Idem voor gelijkheid. Het enthousiasme bekoelt evenwel wanneer het concreet wordt en maatregelen zoals quota zich opdringen om de belofte van meer diversiteit en gelijkheid in de praktijk te realiseren. Het is op dat moment dat de weerstand zich toont. Die weerstand is vaak emotioneel en bedient zich van kwaliteitsargumenten (‘We moeten toch vooral mensen kiezen op basis van hun kwaliteit in plaats van op hun identiteit’) en het ontkennen van praktijken van achterstelling en privileges (‘Je kan mensen toch niet dwingen om te kandideren voor een bepaalde positie’). Hoe komt dat eigenlijk? Vanwaar die vaak emotionele reactie? Waarom zijn we in principe tegen quota niettegenstaande het feit dat ze een heel efficiënt middel zijn om culturele cloning en achterstelling (zeg maar ‘discriminatie’) te bestrijden? Voor diversiteit en gelijkheid zijn impliceert niet dat je ook de onrechtvaardigheid van bestaande machtsmechanismen van exclusie en inclusie, van marginalisering en privileges erkent. De lezing toont wat we uit onderzoek op dat vlak allemaal te weten zijn gekomen.

 Prof. dr. Karen Celis is als onderzoeksprofessor verbonden aan de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de VUB en is co-voorzitster van het RHEA Expertisecentrum voor Gender, Diversiteit, Intersectionaliteit. Ze is ook academisch adviseur inzake gelijkheid aan de VUB. Ze verricht theoretisch en empirisch onderzoek naar de politieke vertegenwoordiging van intersectionele groepen. In haar recent onderzoek focust ze op de kwaliteit van politieke vertegenwoordiging vanuit het perspectief van achtergestelde groepen.  Ze is (samen met Petra Meier) auteur van De Macht van het Geslacht (Acco, 2006); (samen met Petra Meier en Bram Wauters ed.)  en Gezien, Gehoord, Vertegenwoordigd? Diversiteit in de Belgische Politiek (Academia Press, 2010) Ze is co-editor van The Oxford Handbook on Gender and Politics (Oxford University Press, 2013); Gender, Conservatism and Representation (ECPR Press, 2014); van de boekenreeks Gender and Comparative Politics (Routledge) en is stichtende editor van European Journal of Politics and Gender (Policy Press).


Keer terug