• |

Wetenschap is TOP! Jean-Pierre De Greve: Wetenschap-van-de-dag Intermezzo: “Eindelijk, een foto van een ZWART GAT, maar wat is het en wat is de betekenis ervan?”

  • Datum: Donderdag 24 oktober 2019 20:00 tot 21:30
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: VC De Schakel, Steenweg 32, 2800 Mechelen
  • Type: Lezing/spreker
  • Organisator: UPV afdeling Mechelen
  • Partner: Humanistisch Verbond Mechelen 247

In samenwerking met Vorming Plus Mechelen

3 Euro algemeen/2 Euro voor Uitpas en Kansentarief  (inclusief 1 gratis consumptie)

(via overschrijving op rek. BE97 0016 5530 0249 met vermelding Naam, aantal, datum lezing). Scholieren en studenten gratis op vertoon van hun leerlingen/studentenkaart. Abonnement voor de 5 lezingen: 12 Euro/8 Euro (vermeld: “abonnement”).

Vooraf inschrijven op info@hvvmechelen.be wordt sterk aanbevolen.

Info en inschrijving : info@hvvmechelen.be of 015 21 24 71

In 2017 werd één van Einstein’s hoekstenen van zijn relativiteitstheorie eindelijk (na 100 jaar) bevestigd door de detectie van zwaartekrachtsgolven. Bron: twee in elkaar draaiende zwarte gaten. In april 2019 verkregen astronomen een eerste foto van (de schaduw van) een zwart gat in het heelal. Een technologisch staaltje van kunnen! En op Aarde? Hawking stelde dat we in de Large Hadron Collider van het CERN in Geneve mini-zwarte gaten kunnen maken.Maar wat is nu eigenlijk een zwart gat? Hoe ontstaan ze? Kunnen we ze op Aarde maken? En is hun bestaan gevaarlijk voor de mens? De lezing geeft op eenvoudige wijze inzicht in onze wetenschappelijke kennis van een opmerkelijk fenomeen in het heelal.

Jean-Pierre De Greve is emeritus gewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel en was Vice-rector Internationale Relaties in de periode voor zijn emeritaat. Momenteel ontwikkelt hij het STEM-project Astrolab, in een aantal landen in Afrika. Daarnaast is hij tevens voorzitter van HVV Mechelen en van HVV Provincie Antwerpen. Hij is tevens lid van de Raden van Bestuur van HVV en van deMens.nu,. Sinds 2017 organiseert hij de voordrachtenreeks ‘Wetenschap is TOP!’.


Keer terug