Vorming Vrede & Burgerschap (herfstmodule, sessie 2)

Op locatie
  • Datum: Woensdag 19 oktober 2022 14:00 tot 17:00
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: Stadscampus Universiteit Antwerpen, Lokaal R 230, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen
  • Type: Vorming
  • Organisator: De Vorming Vrede & Burgerschap wordt georganiseerd door de Stuurgroep Vorming Vrede & Burgerschap en het Humanistisch Verbond, in samenwerking met de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen en Uitgeverij Gompel&Svacina.

Vorming Vrede & Burgerschap

In onze samenleving is een leefsfeer van vrede onmiskenbaar een uitzonderlijk hoog goed. Vrede verkennen en kennen, is een proces dat de mogelijkheid biedt voor een actief, ethisch burgerschap. De afwezigheid van geweld is noodzakelijk om in een samenleving de aandacht voor een menswaardig burgerschap gaande te houden, uit te bouwen en te bewaren.
Gelet op het broze karakter van dit geestelijke goed wil 'Vorming Vrede & Burgerschap' (VV&B) sensibiliseren, vormen en dienst verlenen. VV&B organiseert jaarlijks op de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen een tiental sessies rond het bewaren en versterken van vrede en actief (ethisch) burgerschap en het geweldloos hanteren van conflicten op maatschappelijk en mondiaal gebied.

Tot wie richten we ons?

Met de jaarlijkse vormingssessies richten we ons tot alle geïnteresseerde burgers die bewuster en adequater willen leren omgaan met conflicten en vormen van geweld in hun eigen leefwereld en daarbuiten en naar alle geïnteresseerden in het maatschappelijke werkveld. In het bijzonder richten we ons tot professionelen uit het onderwijs en de sociale sector en tot studenten aan de universiteit en de hogeschool en tot beleidsverantwoordelijken.

Ann Van Sevenant – De post-fake tijd

Reeds in de oudheid tekenden filosofen verzet aan tegen wie een loopje neemt met de waarheid. Ze riepen op tot het bieden van weerstand aan valsheid en hypocrisie. Dat is vandaag niet anders, maar nu is er een algemene inhaalbeweging nodig tegen wat nep is. Meer mensen krijgen er lucht van dat valsspelen niet de norm kan worden. Het zogenaamde post-waarheid tijdperk is ingetreden als een omwenteling van verontwaardiging, maar nu is de post-fake tijd aangebroken. Dit woord introduceert de spreker om te verwijzen naar de noodzakelijke overstap van valsheid naar meer echtheid.

Ann Van Sevenant was docent wijsbegeerte en is zelfstandig onderzoeker en auteur. Ze publiceerde recent Levensecht. Nep is geen optie (Gompel&Svacina).

Bekijk hier de e-flyer met het complete programma.

Info en inschrijvingen

Prijs lentemodule/herfstmodule vijf sessies: € 60 (studenten en gepensioneerden: € 40)
Prijs lentemodule/herfstmodule per sessie: € 15 (studenten en gepensioneerden: € 10)
U kunt het bedrag storten op rekeningnummer BE92  0688  9137  1423 van Roger Boonen, Hogebaan 29, 2960 Brecht, Stuurgroep VV&B. Vermeld uw naam, lentemodule en/of herfstmodule en/of de datum van de sessie(s) die u wilt bijwonen.

Inschrijven (verplicht) via deze link. (U schrijft dus in via het inschrijvingsformulier en betaalt op het rekeningnummer hierboven vermeld).
Meer info: rogerboonen@hotmail.com of secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren).


Keer terug