Symposium 'Euthanasie 20 jaar later'

Op locatie
  • Datum: Zaterdag 17 december 2022 13:00 tot 17:00
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: Universiteit Antwerpen, Campus Drie Eiken, aula Fernand Nédée, Gebouw Q, Universiteitsplein 1, 2610 Antwerpen (Wilrijk)
  • Type: Symposium
  • Organisator: Een organisatie van het Humanistisch Verbond en de Vrijzinnige Dienst van de Universiteit Antwerpen, in samen- werking met LEIF en LEIF Antwerpen, deMens.nu, De Maakbare Mens, UZ Brussel, Vermeylenfonds, Willemsfonds. Met de steun van IMD Antwerpen

Een symposium over het waardig levenseinde, 20 jaar na de goedkeuring van de euthanasiewet, met bijzondere aandacht voor het levenseinde bij 'verworven wilsonbekwaamheid' (dementie), met als sprekers Petra De Jong, Wim Distelmans, Sebastiaan Engelborghs, Christophe Lemmens en Freddy Mortier.

Op 28 mei 2002 kreeg België als tweede land in de wereld een euthanasiewet. Twintig jaar later is de wet algemeen aanvaard en lijkt ze onomkeerbaar verworven. Toch moeten we alert blijven want kritische stemmen blijven zich roeren. Zo bleek een uitbreiding van de wet voor patiënten met dementie tot op vandaag niet mogelijk. Niettemin bestaat hiervoor een breed maatschappelijk draagvlak en ijveren zorgverleners al vele jaren voor een dergelijke uitbreiding. In de praktijk blijven de vele wetsvoorstellen ingediend in ons parlement onbespreekbaar.

De thematiek roept vele vragen op. Is een uitbreiding van de huidige wet voor 'verworven wilsonbekwaamheid' inderdaad wenselijk? Over welke vormen van wilsonbekwaamheid spreken we dan? Wat betekent dit voor de huidige wilsverklaring euthanasie? Zijn er 'ethische' grenzen aan ondraaglijk psychisch lijden? En tot slot, wat kunnen wij leren uit de praktijk in Nederland waar euthanasie voor wilsonbekwame patiënten al mogelijk is sinds 2001?

Met dit symposium richten we ons tot een breed geïnteresseerd publiek, zorgverleners, artsen, ethici, juristen, moreel consulenten, docenten en studenten.

Bekijk hier de e-flyer met daarin onder andere het complete programma en info over de sprekers.

Info en inschrijvingen

Toegang gratis. Inschrijven (verplicht) via deze link.

Meer info: secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32 (tijdens kantooruren)


Keer terug