'Onze toekomst herdenken', 'Een rebellerend denken', met Mia Vaerman, Frans W. Saris en Marlies De Munck

Online
  • Datum: Zondag 18 april 2021 11:00 tot 12:30
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: hetzoekendhert.be
  • Type: Lezing/spreker
  • Organisator: Een organisatie van Het zoekend hert in samenwerking met het Humanistisch Verbond, mediapartner Knack, Masereelfonds, Literatuur Vlaanderen en het Vlaams-Nederlands Forum voor Filosofie.

'Met welk denken houden we stand in deze tijd – en durven we de toekomst aan?' Deze filosofische hamvraag werd in 2019 geformuleerd door Het zoekend hert bij het 10-jarige jubileum van het filosofiehuis. Meer dan 100 auteurs stuurden hun creatieve, urgente en diepzinnige antwoord in. Maar intussen arriveerde het coronavirus … en is niets nog wat het was.

Daarom werd aan de auteurs met de meest indringende bijdragen gevraagd om opnieuw te reflecteren. Hun antwoorden van eertijds en hun nieuwe inzichten (ongetwijfeld geïnspireerd door corona) zullen zij vertolken tijdens een ambitieus en langlopend online filosofie- en kunstproject, met als cruciale vraag: 'Met welke filosofie kunnen we verder?'

Verzet als hoeksteen van de samenleving – Mia Vaerman

"Er bestaan een resem reflecterende en activistische vormen van weerwerk. Sommige pessimistisch, andere meer optimistisch of in elk geval opbeurend weerbarstig. Verzet is overal, maar belangrijker nog: het rebellerende denken reikt over de generaties heen."

Mia Vaerman (1957) studeerde Woord aan Conservatorium Brussel en filosofie aan KU Leuven. Recenseert theater en dans, soms ook filosofie. Gastdocente Media en Maatschappij, Cultuurtheorie, aan het RITCS School of Arts in Brussel. Vertaalt soms (filosofische) teksten uit het Frans.

Het denken en doen van Zeno – Prof. em. Frans W. Saris

"Marguerite Yourcenar moeten we dankbaar zijn om het gewetensvolle karakter van Zeno, de hoofdpersoon in Het hermetisch zwart, die het Verlichtingsdenken via zijn emoties ten dienste stelt van het leven van alleman."

Frans W. Saris (1942) is natuurkundige en schrijver. Voorzitter van Sanegeest, stichting ter bevordering van duurzame ontwikkeling. Publiceerde Darwin Meets Einstein: On the Meaning of Science (2010), Trots en twijfel (2012), Darwins cijferslot, onze eigen draai aan de evolutie (2018).

Prof. dr. Marlies De Munck, filosoof, docent en essayist, verzorgt inleidende reflecties bij de drie duolezingen van het derde deel: 'Naar een nieuwe mens in een nieuwe wereld?'

De lezing is gratis, zonder toegangscode. De initiatiefnemers waarderen wel uw vrije bijdrage via het rekeningnummer BE32 0015 8917 0602 (BIC/SWIFT: GEBABEBB). Graag met vermelding: 'Onze toekomst herdenken, ik doe mee'.

Bekijk deze aflevering hier. Ook de vorige lezingen blijven beschikbaar op de website.

Klik hier voor het complete programma.


Keer terug