'Onze toekomst herdenken', 'Een kunstzinnig denken', met Carmen van Bruggen, Helena Cazaerck en Marlies De Munck

Online
  • Datum: Zondag 16 mei 2021 11:00 tot 12:30
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: hetzoekendhert.be
  • Type: Lezing/spreker
  • Organisator: Een organisatie van Het zoekend hert in samenwerking met het Humanistisch Verbond, mediapartner Knack, Masereelfonds, Literatuur Vlaanderen en het Vlaams-Nederlands Forum voor Filosofie.

'Met welk denken houden we stand in deze tijd – en durven we de toekomst aan?' Deze filosofische hamvraag werd in 2019 geformuleerd door Het zoekend hert bij het 10-jarige jubileum van het filosofiehuis. Meer dan 100 auteurs stuurden hun creatieve, urgente en diepzinnige antwoord in. Maar intussen arriveerde het coronavirus … en is niets nog wat het was.

Daarom werd aan de auteurs met de meest indringende bijdragen gevraagd om opnieuw te reflecteren. Hun antwoorden van eertijds en hun nieuwe inzichten (ongetwijfeld geïnspireerd door corona) zullen zij vertolken tijdens een ambitieus en langlopend online filosofie- en kunstproject, met als cruciale vraag: 'Met welke filosofie kunnen we verder?'

Kunst en design voor een toekomst na de apocalyps – Carmen van Bruggen

"De multidisciplinaire aanpak waarbij het denken over een betere wereld gecombineerd wordt met wetenschap en design is veelbelovend. Daarbij hoort ook de verbeelding van de verontwaardiging over onze tijd vol wijdvertakte rampen."

Carmen van Bruggen (1992) studeerde Kunsten, Cultuur en Media, Filosofie en Literatuur, alsook Cultuurwetenschappen aan de RU Groningen. Docent filosofie, kunst- en designtheorie aan de IE University in Madrid. Publiceerde Academische vrijheid. Geschiedenis en actualiteit (2020).

Lange leve de kunstenaar – Helena Cazaerck

"Wie erin slaagt het leven waarachtig te affirmeren, ziet elke ervaring als een geschenk van het universum, een doos vol vrijheid die de mogelijkheid geeft om te creëren, om te worden wie je bent."

Helena Cazaerck (1995) studeerde journalistiek en recent wijsbegeerte. Heeft nu het gevoel dat ze minder weet dan ooit. Ervaart sterk dat het leven uit zijn kader aan het groeien is "zoals het dat steeds doet". Ze blijft zoekende. Intussen zit ze graag in de zon en maakt ze liedjes.

Prof. dr. Marlies De Munck, filosoof, docent en essayist, verzorgt inleidende reflecties bij de drie duolezingen van het derde deel: 'Naar een nieuwe mens in een nieuwe wereld?'

De lezing is gratis, zonder toegangscode. De initiatiefnemers waarderen wel uw vrije bijdrage via het rekeningnummer BE32 0015 8917 0602 (BIC/SWIFT: GEBABEBB). Graag met vermelding: 'Onze toekomst herdenken, ik doe mee'.

Bekijk deze aflevering hier. Ook de vorige lezingen blijven beschikbaar op de website.

Klik hier voor het complete programma.


Keer terug