Herbekijk film #5 'Onze toekomst herdenken', 'Het belang van een productieve verbeelding', met Leen Verheyen, Simon J. Bellens en Katrien Schaubroeck

Online
  • Datum: Zondag 17 januari 2021 11:00 tot 12:10
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: hetzoekendhert.be
  • Type: Lezing/spreker
  • Organisator: Een organisatie van Het zoekend hert in samenwerking met het Humanistisch Verbond, mediapartner Knack, Masereelfonds, Literatuur Vlaanderen en het Vlaams-Nederlands Forum voor Filosofie.

'Met welk denken houden we stand in deze tijd – en durven we de toekomst aan?' Deze filosofische hamvraag werd in 2019 geformuleerd door Het zoekend hert bij het 10-jarige jubileum van het filosofiehuis. Meer dan 100 auteurs stuurden hun creatieve, urgente en diepzinnige antwoord in. Maar intussen arriveerde het coronavirus … en is niets nog wat het was.

Daarom werd aan de auteurs met de meest indringende bijdragen gevraagd om opnieuw te reflecteren. Hun antwoorden van eertijds en hun nieuwe inzichten (ongetwijfeld geïnspireerd door corona) zullen zij vertolken tijdens een ambitieus en langlopend online filosofie- en kunstproject, met als cruciale vraag: 'Met welke filosofie kunnen we verder?'

Waarom ons denken fictie nodig heeft – Dr. Leen Verheyen

"Het zijn niet alleen de concrete producten van de verbeelding die we nodig hebben, ons denken moet tout court meer getraind worden om alternatieven en nieuwe mogelijkheden te zien. En daar blijkt fictie lezen uitermate geschikt voor."

Het utopische denken als logica – Simon J. Bellens

"Het utopisme is zowel virtueel als reëel; bestaat uit wensdromen en paden daarheen. Het is zwanger van tijd; verenigt heden en toekomst, realiteit en mogelijkheid, draagt de wensdromen van de utopisten voor ons in zich, die in ons handelen tot uiting kunnen komen."

Prof. dr. Katrien Schaubroeck, filosofe en hoofddocente, verzorgt inleidende reflecties bij de drie duolezingen van het tweede deel: 'Denken in de kanteling'.

De lezing is gratis, zonder toegangscode. De initiatiefnemers waarderen wel uw vrije bijdrage via het rekeningnummer BE32 0015 8917 0602 (BIC/SWIFT: GEBABEBB). Graag met vermelding: 'Onze toekomst herdenken, ik doe mee'.

Herbekijk deze aflevering hier. Ook de vorige lezingen blijven beschikbaar op de website.

Klik hier voor het complete programma.


Keer terug