Gespreksavond met Paul Catteeuw over “Heksen, wie waren ze, wat bewoog hen?”

Op locatie
  • Datum: Dinsdag 8 november 2022 20:00
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: Kasteel van Schoten
  • Type: Gespreksavond
  • Organisator: Humanistisch Verbond Schoten 23H

Kasteel van Schoten

(Kasteeldreef 61, 2900 Schoten)

Gespreksavond met Paul Catteeuw

“Heksen, wie waren ze, wat bewoog hen?”

Heksen blijven boeien, van sprookjes tot eeuwen te late excuses over het onrecht dat enkele duizenden vrouwen en mannen werd aangedaan. Tentoonstellingen over hekserij en de bijgaande folteringen trekken ook nu nog heel wat bezoekers.

Paul Catteeuw geeft  een historische schets van de heksenjacht met situering in ruimte (waar) en tijd (wanneer), waaruit een andere heks tevoorschijn treedt dan de gefictionaliseerde oude vrouw met wrat op de neus en punthoed. In de typologie van de heks spelen andere zaken een grote rol: magie, transvectie, metamorfose, satanische elementen en antifeminisme. Het zijn elementen die van heksen en tovenaars “andere” mensen maakten in de fantasie van de gemeenschap waarin ze leefden. Hoe werd een heksenproces gevoerd? En wat is precies de malleus maleficarum (de heksenhamer). En hoe leeft de heks verder in verhalen, sprookjes en sagen?  Paul Catteuw probeert Dichtung und Wahrheit uit elkaar te halen.

Paul Catteeuw (1956) studeerde Germaanse filologie aan de Leuvense universiteit en is gewezen lector Duits aan de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen.. Hij stond mee aan de wieg van Faro, is voorzitter van de Koninklijk Kring voor Heemkunde Kontich en eindredacteur van “Volkskunde”

Toegang: 4 euro (3 euro leden Humanistisch Verbond)

Vooraf reserveren is noodzakelijk: info@hvv-schoten.be of tel. 03 658 46 49


Keer terug