GELEID BEZOEK AAN DE BEGRAAFPLAATS CAMPO SANTO EN HET GROOT BEGIJNHOF- SINT-ELISABETH TE GENT

Op locatie
  • Datum: Zondag 14 juni 2020 13:30
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: Sint-Amandsberg (Gent
  • Type: Uitstap
  • Organisator: Humanistisch Verbond Schoten 23H

De begraafplaats van Campo Santo is gelegen in Sint-Amandsberg, een deelgemeente van Gent, nabij een heuvel waarop de heilige Amandus in de 7e eeuw zou hebben gepredikt.  Als inspiratie voor de begraafplaats diende het Parijse Père Lachaisse waar ook een heuvel op de begraafplaats ligt. Het is een plaats waar de culturele, financiële en katholieke elite een laatste rustplaats vindt en het was éen van de eerste begraafplaatsen in de regio waar ook vrijzinnigen een eervolle laatste rustplaats konden krijgen. Deze plaats werd algauw een elitair kerkhof met monumentale grafzerken en excentrieke overledenen.

Het kerkhof biedt een uitzonderlijke kunsthistorische waarde door de grafmonumenten. Het is een ware ontdekkingstocht van verschillende bouwkundige stijlen, gaande van neogotiek tot eclecticisme, art nouveau, art deco en moderne beeldhouwkunst. O.a. striptekenaar Marc Sleen, kunstpaus Jan Hoet, politicus Wilfried Martens, schrijver Filip De Pillecyn, Karel en Gustave van de Woestijne en zanger Luc De Vos hebben er hun laatste rustplaats gevonden.

Na ons bezoek aan Campo Santo, wandelen we in de richting van het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth. Een oase van rust en een goed bewaard geheim! We kuieren door dit typische stadsbegijnhof en laten convent, huizen, kerk en infirmerie vertellen over het leven binnen ‘het besloten hof’.

Deelname: 12 euro (10 euro voor HV-leden). Inschrijvingen op tel. 03.658.46 of info@hvv-schoten (voor 27 mei!).


Keer terug