boekvoorstelling - "Hier"

Op locatie
  • Datum: Donderdag 26 november 2020 20:00
  • Regio: Antwerpen
  • Locatie: Out of a Box
  • Type: Boekvoorstelling
  • Partner: Vrijzinnig Antwerps Trefpunt

Een verhaal achter een boek...

Joke van Leeuwen spreekt over haar boek
"Hier"

26/11/2020
20:00u

Tijdens “Een verhaal achter een boek” wordt er niet alleen een recent boek van een Antwerpse auteur besproken, maar wordt ook gezocht naar het verhaal achter dat boek, dat vaak net zo bijzonder is als het boek zelf.


Op donderdag 26 november vertelt Joke van Leeuwen over haar boek "Hier". Met dit boek brengt van Leeuwen een verhaal dat leest als een beklemmende fabel. Hier is het huis aan de grens waar Stamvader woont. Van generatie op generatie lijkt het leven in het naburige dorp onveranderlijk, de mensen vieren er jaarlijks hun feesten. Stamvader is van elders gekomen om de grens te bewaken, en voert alles volgens de regels uit. Vreemdelingen zijn niet welkom, smokkelen is verboden, wantrouwen is zijn werk. Wanneer hij hulpbehoevend wordt, volgt zijn zoon Bardo hem op en zorgt diens vrouw Mara voor haar eigenwijze schoonvader, terwijl ze op betere tijden blijft hopen. Licht en warmte komen van Kleine, hun dochtertje, dat de barrières leert kennen, maar speels en onbevooroordeeld tussen iedereen door vlindert.
Na de voor grote prijzen genomineerde en bekroonde historische romans “Feest van het begin” en “De onervarenen” bevinden we ons nu in een veel abstracter universum.

Joke van Leeuwen is een Belgische Nederlander. Ze is geboren in Den Haag (1952), groeit op in Amsterdam, verhuist op dertienjarige leeftijd naar Brussel, en gaat later in Maastricht en Antwerpen wonen. Haar carrière begint ze als cabaretière, maar na een aantal jaar gaat de nadruk steeds meer op schrijven en tekenen liggen. In 2000 ontving ze de Theo Thijssenprijs voor haar kinderboekenoeuvre. In 2010 de Gouden Ganzenveer voor haar bijdrage aan het geschreven woord, in 2012 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre en in 2013 de Duitse James Krüss Preis ook voor haar kinderboekenoeuvre. Ze kreeg onder meer de Gedichtendagprijs, vele Griffels en Penselen, stond op de shortlist van de VSB-poëzieprijs en werd genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award. In 2008-2009 was ze stadsdichter van Antwerpen en in 2015-2016 Dichter der Nederlanden, in het kader van de herdenking 1815-1830. Van 2014 tot 2018 was ze voorzitter van PEN Vlaanderen (PEN Belgium Flanders).

De auteur brengt deze avond het verhaal van en achter haar boek.

Deelname: 5 EURO
Inschrijven: vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com

Out of a Box: De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen


Keer terug