• |

Alles over heksen, vervolging door de eeuwen door Frieda Laevaerts

  • Datum: Zondag 4 oktober 2020 11:00
  • Regio: West-Vlaanderen
  • Locatie: VC Mozaïek Overleiestraat 15A - 8500 Kortrijk
  • Type: Lezing/spreker
  • Organisator: Humanistisch Verbond Kortrijk 860

 
Frieda Laevaerts was als jong meisje al geschokt door de (nagespeelde) heksenverbrandingen. Het leidde tot een boeiende studie over witte en zwarte hekserij vroeger en nu. Hekserij is nog steeds met ons. 
Ooit geloofde zowat iedereen dat heksen konden vliegen. Hoe komt dat? In de middeleeuwen hadden vrouwen wel een veel grotere kennis van kruiden dan nu. Ze Het hoogtepunt van de heksenvervolging lag niet in de Middeleeuwen, maar in de Renaissance. Waarom liep het totaal uit de hand? Er zijn 110.000 heksenprocessen geweest, waarvan 55.000 mensen als heks zijn terechtgesteld.
Er komt een kentering in de 17de eeuw. Paus Paulus II vraagt om vergeving.
Het laatste heksenproces in de jaren 1950 is in de Kempen, maar nu andersom: een vrouw klaagt familie en buren aan omdat ze haar een heks noemen.

De neo-heidense natuurreligie (Wicca) is weer helemaal in, met de nadruk op witte magie. Waar komt die vandaan? De R.K.-godsdienst was niet onze oorspronkelijke godsdienst. Die was Keltisch. De Romeinen brachten het christendom mee. Alle feesten werden door de katholieke kerk gerecupereerd en aangepast. We overlopen even hoe Wicca vandaag werkt. De covens, toveren en rituelen. De hernieuwde heksenvervolging. Kan de natuurgodsdienst het milieu helpen? 

Wie is Frieda Laevaerts ?

Zij is geboren op 8 november 1942 in Antwerpen. 
A6/A2 op Technische School Sint-Agnes in Borgerhout. Leraressen zagen ze graag naar de universiteit gaan, maar dat mocht niet van thuis. Mocht wel nog een A6/A1 halen, een graduaat in Secretariaat en Moderne Talen. I
Zij schreef vooral over sociaal-maatschappelijke thema’s, (toen al bv een reeks over vrouwenmishandeling …) reizen, koken, diepte-interviews. Zij was de eerste die een onthullend artikel over de vrijmetselarij schreef voor Knack.
In ’92 gescheiden. In 1998 schreef zij het boek Eindelijk alleen, over vrouwen van middelbare leeftijd die voor het eerst alleen gaan wonen. 
Haar passies: mensen, literatuur, kunst, muziek, geschiedenis, films, wandelen. 

Praktisch:
Datum: zondag 04 oktober 2020 vanaf 11.00 u.
Plaats: VC Mozaïek, Overleiestraat 15a, 8500 Kortrijk.
Inschrijven: door de Corona-richtlijnen: inschrijven via hv.kortrijk@proximus.be. Afhankelijk van deze richtlijnen kan het aantal aanwezigen beperkt worden.
Inkom: leden HV-Kortrijk: 3.00 €; niet-leden HV Kortrijk: 5.00 €, ter plaatse te betalen.

Inschrijvingen:
Door de Corona-richtlijnen werken wij met een inschrijvingslijst. Stuur een mail naar hv.kortrijk@proximus.be. Vermeld daar in uw naam, de datum en de  activiteit. Belangrijk is ook het aantal personen duidelijk mee te geven. Wij bevestigen uw mail en inschrijving als er nog plaats is. Eventueel komt u op een wachtlijst. Deze lijst wordt aangesproken als er plaatsen vrij komen. Het is dan ook belangrijk ons te verwittigen als u niet kan komen. Zo kunnen we anderen een plaats geven. Momenteel is het aantal aanwezigen in het Mozaïekcafé beperkt tot 45 personen. Uiteraard passen wij ons aan aan de evolutie van Covid-19.
Gezondheid gaat voor !!!.


Keer terug